Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çok izlenen filmlere "gişe rekortmeni" dememizin çok trajik bir sebebi var
        1

        Dünya çapında çok izlenen bir film olduğu zaman ondan "gişe rekortmeni" olarak bahsediyoruz. Neden bu sözcük seçilmiş diye düşünürsek belki de aklımıza birçok açıklama gelir ancak muhtemelen gerçeğe yaklaşamayız bile. Time dergisi, cevabı ilginç bir anekdot ile bizim adımıza veriyor.

        2

        Gişe rekortmeni kelimesi (orijinal ismiyle blockbuster) ilk olarak Time dergisi tarafından 29 Kasım 1942 yılında yazıldı. 2.Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın endüstriyel noktalarının bombalanması ve atılan bombaların tüm şehri yok edecek kadar kuvvetli olması, Time tarafından "gişe rekorları kıran bombalar" olarak nitelendirildi.

        3

        Terim, müttefiklerin hava bombardımanlarıyla ilgili medya raporları bağlamında görünmeye devam ettikçe, Amerikan sözlüğüne patlayıcı ve şok edici bir şeyin metaforu olarak girdi.

        4

        9 Mayıs 1943 tarihli sayısında Time, bu kelimeyi bir filmi gişe hasılatı nedeniyle değil, içeriği nedeniyle tanımlamak için kullandı. Eski Büyükelçi Joseph E. Davies'in Moskova Misyonu filmi eleştirmenlerce "gişe rekorları kıran bir film kadar patlayıcı" olarak nitelendirildi.

        5

        Sonunda, gişe rekorları kıran bir film fikri, özellikle 20 Haziran 1975'te vizyona giren Steven Spielberg'in gerilim filmi Jaws'tan sonra aksiyon filmleriyle ilişkilendirildi. İki yıl sonra Star Wars çıktığında, türünü pekiştirdi ve gücü katlandı.

        O günden beri tüm dünya aslında büyük bir felakati anlatmak için kullanılan terimi, başarı niteliğinde kullanmaya başladı.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ