
İngiliz-İsveç firması AstraZeneca'yı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine aşı tedariki konusundaki sözleşmeye uymamakla suçlayan Avrupa Komisyonu, Covid aşısının ihracatıyla ilgili düzenlemeleri sıkılaştırmaya hazırlanıyor. Birliğin yürütme organı olan Komisyon, AB liderlerine, aşı ihracı için yeni kriterler getirilmesini ve sürecin zorlaştırılmasını önerdi.
Yarın AB liderler zirvesine sunulacak yeni kurallar aşı ihracatına yasak getirmiyor. Ancak mevzuatta yapılacak değişikliklerin İngiltere ile AB arasında gerginliğe neden olabileceği belirtiliyor.
Video konferans aracılığıyla yapılacak liderler zirvesine ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılması bekleniyor.
'Aşılama oranına bakılacak'
Yeni düzenleme iki temel değişiklik öngörüyor.
Buna göre aşı sevkiyatı yapılacak ülkelerin vatandaşlarını aşılama oranlarına ve kendi aşılarına ya da aşı hammaddesine ihracat sınırlaması getirip getirmediğine bakılacak.
AB, yaz sonuna kadar birlik üyesi ülkelerde toplam nüfusun yüzde 70'inin aşılanmasını hedefliyor.
- AB aşılama konusunda neden sıkıntı yaşıyor?
- Zengin devletler neden gelişmekte olan ülkelerin aşı üretimine 'engel' oluyor?
- Johnson: Aşıdaki başarımızın arkasında açgözlülük ve kapitalizm var
- İngiltere ve AB arasında yeni Covid-19 aşısı polemiği
'İki yönlü olması gerekir'
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Üye ülkelerimiz üçüncü bir pandemi dalgasıyla karşıya ve her şirket sözleşmesine uyuyor değil. Avrupa Birliği, OECD içinde, onlarca ülkeye büyük miktarlarda aşı ihracatı yapmaya devam eden tek büyük üretici. Ama bu yolun iki yönlü çalışması gerekir" dedi.
Ursula von der Leyen, geçen hafta AB'nin şimdiye kadar İngiltere'ye 10 milyon dozdan fazla aşı ihraç ettiğini ancak İngiltere'nin AB'ye hiç aşı göndermediğini söylemişti.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de yeni düzenlemelerin ihracat yasağı anlamına gelmediğini belirterek amaçlarının ihracat nedeniyle aşı programlarının gerisine düşmeyi engellemek olduğunu belirtti. Dombrovskis "Biz en büyük aşı üreticisiyiz ve AB aşı ihracına devam edecek" dedi.
Komisyon'un sağlık işlerinden sorumlu üyesi Stella Kyriakides ise "Amaç özellikle İngiltere'yi mi cezalandırmak?" sorusuna "Bir pandemiyle karşı karşıyayız ve herhangi bir ülkeyi cezalandırmaya çalışmıyoruz" yanıtını verdi.
İtalya'da aşı dolum fabrikasına baskın
Bu arada, İtalya'da başkent Roma yakınlarındaki Anagni kasabasında hafta sonu Avrupa Komisyonu'nun talebiyle aşı dolumu yapılan bir fabrikaya baskın düzenlenerek 29 milyon doz aşının denetlendiği açıklandı.
AstraZeneca adına aşıları şişelere aşı doldurancve bunları etiketleyen fabrikanın, AB'den onay alan Johnson and Johnson aşıları (Janssen) için de benzer bir hizmet verdiği belirtiliyor.
İtalyan La Stampa gazetesi aşıların bir kısmının İngiltere'ye gönderilebileceğini öne sürmüştü. Ancak İngiliz hükümetinden bir yetkili, İtalya'dan sevkiyat beklemediklerini söyledi.
İtalyan hükümeti ise denetlenen dozların Belçika'ya gitmesinin planlandığını açıkladı. İtalya bu ay 250 bin doz AstraZeneca aşısının Avustralya'ya gönderilmesini engellemişti.
- BİLMENİZ GEREKENLER - Koronavirüs nedir?
- TÜRKİYE'DE SON DURUM - Hangi önlemler alındı?
- HÜKÜMET TAVSİYESİ NE? - Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsten korunma tavsiyeleri
- COVID-19 VE GERÇEKLER - Koronavirüs hakkında inanmamanız gereken hurafeler
- SİZ NE YAPABİLİRSİNİZ? - Koronavirüsten nasıl korunursunuz?
- KORONAVİRÜS HARİTASI - Salgında son durum ne?
- PANDEMİ NEDİR? - Pandemi nedir, ülkeleri nasıl etkiler?
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.