Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş döviz kuru ve faiz açıklaması

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen TÜBA Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Elon Musk ziyarette bulundu. Kendisinin heyecanı, gayreti takdire şayan. Elektrikli araçların, petrol odaklı çatışmaların dinmesi anlamına geleceğine inanıyorum" dedi.

        Yıl sonu büyüme rakamlarına ilişkin Erdoğan, "3. çeyrek çok çok önemliydi. Yıl sonu itibariyle de yüzde 7.5 oranını da yıllık olarak yakalayacağız." diye konuştu. Erdoğan faizle ilgili olarak da, "Ben yüksek faize karşı olduğumu burada tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Çünkü yüksek faizin olduğu bir yerde enflasyonun düşmesi mümkün değildir." dedi. Döviz kuru ile ilgili olarak konuşan Erdoğan, "Döviz kurunun yüksekliği kesinlikle ekonominin gerçekleri ile uyumlu değildir." dedi.

        REKLAM

        Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        "ELON MUSK'IN NE DENLİ HEYECAN, AŞK DOLU OLDUĞUNU GÖRDÜM"

        Geçen günlerde Elon Musk bir ziyaret yaptı bizlere. Kendisiyle bir görüşme yaptık. Kendisinin ne denli heyecan dolu olduğunu gördüm, aşk dolu olduğunu gördüm. Kendisinin gayreti, hayalleri, heyecanı takdire şayandı. Elektrikli araç projesinin petrol odaklı çatışmaların, yıkımların, acıların dinmesi anlamına geleceğine inanıyorum. Bu gelişimlerin ülkemizin çevresindeki geniş coğrafyada süren enerji kaynaklarına hakim olma kavgasının bir an önce bitmesine vesile olmasını tüm samimiyetimle temenni ediyorum.

        "HİÇ ŞÜPHESİZ BİZİM DE YANLIŞLARIMIZ, EKSİKLİKLERİMİZ VAR"

        Gönül ister ki, dünyanın huzuruna ve refahına katkıda bulunacak bilimsel çalışmalar bizim ülkemizden çıksın. Bizim bilim adamlarımızın damgasını taşısın. Her konu gibi maalesef bilimde, belirli ülkelerin tasallutu altındadır. Elbette burada tüm suçu tüm günahı karşı tarafa yıkıp da kendimizi rahatlatma kolaylığına kapılmıyoruz. Böyle bir lüksümüz yok. Hiç şüphesiz bizim de yanlışlarımız, eksikliklerimiz var. Birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyanın tüm önemli bilim insanlarının çekim merkezi olan coğrafyamız, bugün sefalet ve acı içinde kıvranıyorsa önce kendimizi sorgulamalıyız. Nerde yanlış yaptık? Teşhisi doğru koymazsak bundan sonra ne olması gerektiğini de doğru belirleyemeyiz. Bilimin ve bilimsel çalışmaların anlamını zihinlerimizde doğru yere oturtmalıyız. Stratejimizi isabetli bir şekilde belirledikten sonra işimiz daha kolaydır. Aksi takdirde taklitçilikten öteye geçemeyiz. Türkiye, her konuda olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da bölgesinde öncülük etmek mecburiyetindedir. Geçtiğimiz 15 yılda ülkemizi bilimin her alanında ileriye taşıyacak ve bu çalışmalarla birlikte eserleri ortaya koyacak bir desteği verdik. Fen ve mühendislikte savunma sanayii başta olmak üzere her alanda devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirdik.

        REKLAM

        "KÖTÜ KOMŞU BİZİ EV SAHİBİ YAPTI ŞİMDİ İHA YAPIYORUZ"

        Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Şimdi İHA yapıyoruz, tanklarımızı da yapmaya başlıyoruz. İhtiyaçlarımızın büyük bir kısmını kendi ürünlerimizle karşılar hale geldik. Kendi kendimize yetmek zorundayız. Bugün geldiğimiz yer önemli ama yeterli değildir. Türkiye yıllarca yurt dışına beyin göçü veren bir ülke olarak anıldı. Bugün yetişmiş insanlarımızı ülkemizde tutmanın yanında yurtdışına gitmiş olanları tekrar ülkemize geri getirme çabası içerisindeyiz. Ülkemizin geldiği yer itibariyle kimsenin yurtdışına gittiğinde daha fazla imkana, fırsata, desteğe kavuşamayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

        "YÜZDE 11,1 İLE DÜNYADA BİR NUMARA OLDUK"

        Batı ülkelerinde 2008 küresel finans krizinin yıkıcı etkileri halen hissediliyor. Son büyüme oranlarını gördünüz. Yüzde 11,1 ile dünyada bir numara olduk. Bu kriz ülkemizi teğet geçtiği için kısa sürede toparlandık. Rekor büyüme oranını yakaladık. Üçüncü çeyrek çok çok önemliydi. Yıl sonu itibariyle de yüzde 7.5 civarında bir büyüme oranını yıllık olarak yakalayacağız.

        REKLAM

        "FAİZ ARTIRIMI BASKISINI MEŞRULAŞTIRMA GAYRETLERİ BEYHUDE BİR ÇABA"

        Döviz kurunun yüksekliği hep ifade ettiğim gibi kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değildir. Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum.

        "YÜKSEK FAİZE KARŞI OLDUĞUMU TEKRAR AÇIKLIYORUM"

        Ben yüksek faize karşı olduğumu tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir. 2018 yılı büyük başarılara imza attığımız bir yıl olacaktır. Biz kendimize inandığımızda hedeflerimize sahip çıktığımızda aşamayacağımız hiçbir engel, sorun yoktur. Allah'ın izniyle 2023 hedeflerine ulaştığımızda bu kötü hatıraları kazıyıp atacağız. Hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için bilim insanlarının desteğine ihtiyacımız var.

        2017 TÜBA ÖDÜLLERİ

        2017 yılı TÜBA Akademi Ödülleri kapsamında fen ve mühendislik bilimleri alanında İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Hüseyin Arslan, sağlık ve yaşam bilimleri alanında Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Cenk Ayata, sosyal ve beşeri bilimler alanında Macaristan Bilimler Akademisi üyesi ve Eötvös Lorand Üniversitesi öğretim üyesi Gabor Hamza ödüle layık görüldü.

        2017 yılı TÜBA Akademi Ödüllerini kazananları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her üç bilim insanını tebrik ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum. Hüseyin Aydın ve Cenk Ayata hocalarımızın henüz 50 yaşına basmadıklarını öğrendim. İnşallah bu hocalarımızdan daha uzun yıllar boyunca çok önemli çalışmalar bekliyoruz. Macaristanlı dostumuz Gabor Hamza, hukuk alanında dünyanın pek çok ülkesinde çalışma yürütmüş bir bilim insanı. Kendisini bu büyük birikimi ile hukuk alanında insanlığın geleceğine ışık tutacak kıymetli çalışmalara imza atacağına inanıyorum" diye konuştu.

        TÜBA'nın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülüne 39 genç bilim insanının layık görüldüğünü belirten Erdoğan, Bilimsel Telif Eser Ödülleri sahipleri ve Halil İnalcık Özel Ödülüne Doç. Dr. Fatih Yeşil'in layık görüldüğünü açıkladı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ