Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Dahiler okulu, üstün yetenekleri arayacak

        Ankara Elmadağ’dakiHasanoğlan Köy Enstitüsü,“Dâhiler Okulu” olmaya hazırlanıyor.Projeyi, Türkiye ÜstünZekâlılar ve Dâhiler Eğitim Vakfı(TÜZDEV) yürütüyor. TÜZDEVBaşkanı Kemal Tekden, ilk aşamanınokulun yeri olduğunu söylüyor.

        Okulun yatılı olacağını vurgulayanTekden, “Türkiye’nin her yerindenüstün yetenekli çocuklarımız gelecek”diyor: “Çok başındayız.Amaç, üstün yetenekli çocuklarıdevlet için yetiştirmek...”

        Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre, Elmadağ BelediyeBaşkanı Gazi Şahin ise bir ilkolmayı amaçlayan “DâhilerOkulu” için en ideal yerin tarihiköy enstitüleri olduğunu belirtiyor.Şahin, “Hasanoğlan KöyEnstitüsü’nün bir bölümünü restore ettik.Kalan kısımlarını da bitirip proje içinhazırlayacağız. Hem tarihimize sahip çıktığımızhem de üstün yetenekli çocuklarımıziçin çok mutluyuz” diye konuşuyor.

        YETENEK VE BİLİM

        Yetenek atölyeleri ve bilim merkeziolarak iki bölümden oluşacak DâhilerOkulu’nda çocuklar yeteneklerine göre sınıflandırılacak. Proje kapsamında keşfedilen üstün zekâlı çocukların, yeteneklerinegöre üniversitelerde; örneğinsivil-askeri bürokrat, metafizikistihbaratçı, uzay bilimci, bilişimuzmanı, mucit, bilim insanı, yazar,tarihçi olabilecekleri alanlara yönlendirilereközel eğitime devamlarınınsağlanması planlanıyor.Okulun Milli Eğitim müfredatıyla birlikteözel bir program uygulaması öngörülüyor. Projeyi yürütenler bakanlıkla görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor. Projeyedahil olan çocuklar ancak devlet tarafındanbilinecek. Proje için, şu an RehberlikAraştırma Merkezleri’ndeki testlerlebelirlenen çocuklar hedeflenecek. Özelyetenek sınavlarıyla belirlenenler okulagirmeye hak kazanacak. Eğitim sürecinde,üniversitelerden ve devletinönemli kurumlarından destek alınacak.

        REKLAM

        RESTORSAYON SÜRÜYOR

        Ankara Elmadağ’da yer alan HasanoğlanKöy Enstitüsü, 1941 yılında çok amaçlı bir eğitimmerkezi olarak inşa edildi. Amfi tiyatrosu, konferanssalonu, müzik odaları, atölyeler, öğretmenlokali, lojmanlar, misafirhane, sosyal tesis, yatakhane

        gibi birçok hizmeti içeren tarihi eğitimkampusu, köy enstitülerinin kapatılmasındansonra yıkılmaya yüz tuttu. Elmadağ Belediyesi,kampusta bulunan güzel sanatlar binasınınrestorasyon çalışmalarını yürütüyor. ElmadağBelediye Başkanı Gazi Şahin, kampustaki diğerbazı metruk yapıları da restore edip DâhilerOkulu’na çevrilmesini sağlayacaklarını ifade etti.

        HASANOĞLU KÖY ENSTİTÜSÜ

        Hasanoğlan Köy Enstitüsübinasının yapımı sürerkenyani daha okul binası yokkeneğitime başlayan öğrenciler,bir yandan okullarının yapımında çalıştı, bir yandan daeğitimlerini sürdürdü. 22 kız,266 erkek öğrenciyle eğitimebaşlayan enstitü, çevredekiköylere de katkıda bulundu.Enstitü, 1947 yılında kapatıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ