Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Danimarkalı öğretmen Eldina Jaganjac cımbızı hayatından çıkardı
        1

        Danimarka'nın Kopenhag kentinde yaşayan Eldina Jaganjac cımbızı hayatından çıkardı.

        2

        31 yaşındaki öğretmen, kadınlara empoze edilen güzellik standartlarını, özellikle de epilasyonu elinin kenarıyla itiyor.

        3

        Jaganjac, koronavirüsün şiddetini artırdığı 2020'nin mart ayından beri kaşlarını ve bıyıklarını almıyor ve uzattığı tüylerin saçları kadar kadınsı olduğunu savunuyor.

        4

        Ancak genç kadının bu kararı özellikle erkekler tarafından eleştiriliyor. Sürekli kaş ve bıyıklarına bakıldığını dile getiren Jaganjac kararı hakkında şöyle diyor:

        5

        "Oldukça hacimli kaşlarımdan dolayı kendimi daha az kadınsı hissediyordum. Çevremdeki çoğu kızın on üç ila on dört yaşları arasında paniğe kapıldığını ve yeni rollerine uymaya çalıştıkları için tüylerini almaya başladıklarını fark ettim.

        6

        Kaşımın çıkmasına izin vermeden önce, kadınların nasıl görünmesi gerektiğine dair son derece sınırlı seçenekler olduğunu hissettim.

        7

        Erkeklere oranla sadece toplumda görsel olarak kabul edilebilir olarak kabul edilmek için görünüşümüze çok daha fazla zaman ve para harcamamız bekleniyor. Şunu bilin umurumda değilsiniz.

        8

        Bir erkek tıraş olmazsa ve kaşlarını alamazsa, kimse fark etmez veya yorum yapmaz ve bu sıra dışı bir şey değildir. Ama kadınlar öyle mi? Önceden kaşlarım biraz uzadığında şapka takar, bacaktaki tüylerim uzadığında spor salonuna gitmezdim.

        9

        Şimdi, yapmam gereken görevlere ve hedeflere odaklanmayı seçtim ve bunları yaparken nasıl göründüğüme ve insanların benden hoşlanıp hoşlanmadığına daha az odaklanmayı seçtim, çünkü muhtemelen onları bir daha görmeyeceğim.

        10

        Bence şu soruyu sormalıyız: Toplum olarak kadınların vücutlarındaki tüyleri almasını neden bu kadar önemli buluyoruz? Odaklanacak çok daha fazla ve daha önemli şey olduğu için bu çok alakasız olmalı diye düşünüyorum."

        11

        Jaganjac sözlerinin çoğunlukla olumlu karşılandığını dile getirirken bazı sosyal medya kullanıcılarının ise kendisine acımasız eleştirilerde bulunduğunu belirtiyor.

        12

        KAŞLARINI ALMAYI BIRAKTI... TEKLİFLERE YETİŞEMİYOR

        Danimarka'nın başkenti Kopehag'da yaşayan Sarah Marie Clarke, bir zamanlar haftada en az bir kez kaşlarını alıyordu.

        13

        Ancak Clarke, mart ayında cımbızı elinden bırakarak kaşlarının uzamasına engel olmadı. 18 yaşındaki gence şimdilerde fotoğrafçılardan ve markalardan talep yağıyor.

        14

        Sarah'ın kaşlarını gören bazı sosyal medya kullanıcıları acımasız yorum yapmaktan çekinmezken, bazı kullanıcılar da doğal kaşlara kucak açıyor.

        15

        Hatta Sarah bir gün otobüsteyken dört kızın kendisine bağırarak fotoğrafını çekmeye çalıştığını belirtiyor.

        16

        Sarah kaşlarını uzatma konusunda en büyük teşviği annesinin verdiğini söylüyor. Genç kız, annesinin "Saçını boyayabilirsin, saçını kesebilirsin, hiç önemli değil ama kaşlarına dokunma" dediğini ifade ediyor.

        17

        Ancak Clarke, arkadaşlarının kalın kaş konusuna şüpheyle yaklaştığını söylüyor. Sarah, "Erkek arkadaşıma kaşlarımı uzatmak istediğimi söylediğimde 'Hayır, bunu yapma çünkü seni tuhaf gösterecek' diyordu" şeklinde konuşuyor.

        18

        İlk başlarda kalemle kaşlarını kalın gösteren Sarah, "Dışarı çıkmak konusunda çok güvensizdim. Yavaş yavaş kaşlarımı uzatmaya başladım. Instagram'da bunu yapan birkaç kişi daha buldum ve kendimi çok daha rahat hissettim" diyor.

        19

        Arkadaşlarına rağmen kararından vazgeçmeyen Sarah, son zamanlarda modellik tekliflerinin arttığını vurgulayarak 'demek ki güzel görünüyorum ki iş tekliflerine yetişmeye çalşıyorum' diyor ve ekliyor:

        20

        "Kadınlar kendinize güvenme zamanı. Neler olduğunu görünce bunu anlayacaksınız. Kendinizi olduğunuz gibi kucaklayın."

        21
        25

        Şekilli ve ince kaşların tercih edildiği bu dönemde kaşlarını aldırmayan genç model, cesareti ve farklılığıyla sosyal medyada ses getirdi.

        26

        Sophia Hadjipanteli boyattığı ve hiç aldırmadığı koyu kaşları sayesinde şimdilerde pek çok firmadan reklam teklifi alıyor.

        27

        Kıbrıs Rum kesimi doğumlu genç model, kaşları yüzünden sık sık eleştiri alıyor fakat o bunları hiç umursamadığını çünkü kendisini böyle güzel bulduğunu söylüyor.