Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'la görüştü!

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrovile telefonda görüştü.

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşıLavrovbugün telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

        İki mevkidaş, bu ay 12 ve 17 Ocak'ta da telefonda görüşmüş, Rusya'nın Soçi kentinde bugün başlayan Suriye konulu zirvenin hazırlıkları kapsamında 19 Ocak'ta Antalya'daki toplantıda bir araya gelmişti.

        Geçen hafta da iki kez telefon görüşmesi yapan Çavuşoğlu veLavrov, görüşmelerde Suriye'deki gelişmeleri, Soçi zirvesinin hazırlık sürecini ve Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin konuları ele almıştı.

        REKLAM

        Böylece iki mevkidaş, bir ay içinde bir kez Antalya'da yüz yüze bir araya geldi, 5 kez telefonda görüştü.

        İKİNCİ GÖRÜŞME HAVAALANINDA BEKLEYEN MUHALİFLER İÇİN

        Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi için muhalifler haricindeki gruplar toplantı salonunda yerini aldı. Kongrenin başlaması için garantör ülkeler arasındaki diplomasi trafiği devam ediyor.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşıLavrovarasında bugün ikinci telefon görüşmesi gerçekleşti.

        Kongreye katılmak üzere dün gece saatlerinde Ankara'dan Soçi'ye gelen Arap, Türkmen ve Kürt muhalifler, havaalanındaki afişlerde yalnızca rejim bayrağının yer aldığını görmeleri üzerine çıkış yapmayı reddetmişti.

        Öte yandan, dün öğle saatlerinde Soçi'ye ulaşan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da muhalefetin katılım sorunu nedeniyle kongrede bulunup bulunmamaya henüz karar vermediği öğrenildi.

        REKLAM

        Basın mensuplarına dağıtılan programa göre, açılış seramonisinin ardından kongrenin, Rus akademisyen Vitaly Naumkin ve eski diplomat Aleksandır Aksenerok'un Rusya'nın Ortadoğu politikasına ilişkin bilgilendirmesiyle sürmesi öngörülüyor. İlerleyen oturumlarda Suriyeli delegelerin gerginliği azaltma bölgeleri, anayasa reformu, Kongre'nin hedefleri, sivil toplumun barış sürecine katkıları, dini grupların hakları, "Kürt sorunu" ve uzlaşma için uluslararası çabalar gibi başlıklarda sunumlar yapması planlanıyor.

        SOÇİ ZİRVESİNDEN SONRA KRİTİK TELEFON

        Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'unSuriye'deki barış görüşmeleri hususunda telefonda görüştüğü belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ