Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kahvaltıda Tüketilen Bu Besinler Kalp Krizini Tetikliyor! Diyabetten Obeziteye Birçok Hastalığın Nedeni
        1

        Yüzyıllardır büyük bir öneme sahip olan kahvaltı zararlı olabilir mi? Son yıllarda yapılan araştırmalar son derece sağlıklı olarak bildiğimiz kahvaltının zararlarını ortaya koyuyor. Peki bu nasıl olabilir? Hemen açıklıyoruz! Son yıllarda değişen yeme alışkanlıkları kahvaltı öğünü sağlıklı olmaktan çıkartmış durumda. Mısır gevreği, yağlı ve unlu mamuller çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Sağlıksız ve ağır yiyecekleri kahvaltıda tüketmek kalp krizi ve diyabeti tetikliyor. Yüksek miktarda tuz, şeker, doymuş yağ ve rafine karbonhidrat kalp krizi veya felç riskini artırıyor. Farkında olmadan tükettiğiniz bu besinler riskli hastalıkları da beraberinde getirir. İşte kahvaltıda tüketilen bu besinler kalp krizi ve diyabetin en büyük tetikleyicisi

        2

        KAHVALTIDA TÜKETİLEN BU BESİNLER ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN HABERCİSİ!

        2011 yılında Münih Üniversitesi'nde ağır kahvaltının günlük alınması gereken kalori miktarının büyük bölümünü tükettiği için kilo almaya sebep olduğunu ortaya koydu. Oysa Virginia Commonwealth Üniversitesi, güçlü bir kahvaltının kilo vermeye yardımcı olduğunu açıklamıştı.

        Araştırma sonuçlarından çıkan bu çelişkiler nasıl bir kahvaltı yapmamız gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzun bir süre uykuda geçen vücudumuz için kahvaltı da ne yenmesi gerektiği ise burada büyük bir önem teşkil ediyor. Uyurken vücut kendini yenilemek için fazlasıyla enerji harcar. Biyolojik saat gereği gece boyunca uyku hormonu, büyüme hormonu salgılanırken; uzun saatler süren açlık da eklenince enerji kaybı yaşar. Uzun süren açlık sonrasında şeker düşüyor, stres hormonu kortizol yükseliyor. Uyanır uyanmaz kahvaltı yaparak kortizolü dengeliyor, insülini yükseltiyoruz. İşte uzmanlar da tam bu noktada şüpheleniyor. Şekeri aniden yükseltmek, daha sonra hızla düşmesine yol açıyor.

        Şeker ve karbonhidrat tüketimi şekeri ani yükselttiği ve kısa süre sonra hızla düşürdüğü için zararlı kabul ediliyor. Tokluk şekerinin açlık şekerinden düşük çıktığı, insülin direncinin olduğu vakaların en büyük sebeplerinden birisi olarak bu gösterilmekte. Bu sebeple kahvaltının kan şekerini ani yükselterek insülin direncine yol açtığı düşünülüyor.

        Yalnızca insilün değil bu gıdalar aynı zamanda obeziteyi artırarak kalp krizini de tetikliyor.

        İşte birçok hastalığı beraberinde getiren kahvaltıda tüketilen o besinler

        3

        UNLU MAMULLER

        Beyaz unla yapılmış unlu mamuller sağlık için büyük bir tehdit oluşturuyor. Beyaz un sağlıksızken birde üstüne pastanelerde katkı maddeleri girince ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle endüstriyel unlu mamullerden kahvaltıda uzak durmalı. Bu tarz gıdalar mideye zarar verir ve aşırı doymuş yağ ve şeker içerebilir. Dışarıdan satın almak yerine, evinizde yaptığınız unlu mamulleri tüketmek sizin için daha sağlıklı olacaktır. Hem katkı maddelerinden uzak durmuş olacaksınız hem de içerisinde daha çok lif ve vitamin olan bir besini tüketeceksiniz.

        4

        PASTIRMA VE SOSİS

        Kahvaltıda tüketilen pastırma, sosis ve şarküteri ürünleri sağlığınızı riske atıyor. Bu etlerin çoğu, vücudun şekeri işleme konusundaki doğal kabiliyetine müdahale eden ve diyabet riskini artıran bir koruyucu olan nitratlar içerir.

        5

        Ayrıca kalp hastalığına yakalanmanıza neden olabilecek hipertansiyona katkıda bulunan bilinen bir sodyum ile yüklüdür.

        6

        ŞARKÜTERİ ETLERİ

        Bununla birlikte, bir Journal of the Academy of Nutrition and dietetics çalışmasına göre, Amerikalıların neredeyse yarısı her gün bir sandviç tüketiyor ve bunlar Amerikan diyetindeki en önemli tuz kaynaklarından biri oluyor. Fakat bu besinleri sürekli tüketmek kalp sağlığını olumsuz yönde tetikliyor.

        7

        PATATES KIZARTMASI

        Obezite ve göbek yağı uzun zamandır kardiyovasküler hastalık ile ilişkilendirilmiştir. Midede ne kadar fazla yağ depolanırsa, kan basıncınız, kan şekeriniz ve kolesterol seviyeleriniz o kadar yüksek olacaktır. Bu standartlara göre patates kızartmasını kalp sağlığınız için üçlü bir tehdit olarak kabul edin. Sadece kan şekerinizi yükseltebilecek basit karbonhidrat kaynaklarıyla dolu değiller, aynı zamanda yağ ve tuzla da dolular.

        8

        MISIR GEVREKLERİ

        Lif bakımından çok sağlıklı görünen ve iyi pazarlanan mısır gevrekleri aksine içerisinde çok fazla şeker barındırır. Bu tarz ürünlerin sağlığa hiçbir faydası yoktur. Bazılarında ise yapay renklendiriciler içerir. Bu tarz besinleri kahvaltıda tüketmeyin. Bunun yerine yulaflı yiyecekler tüketebilirsiniz.

        9

        PEYNİR

        Peynir diğer yağların aksine, doymuş yağ oranı en yüksek yiyeceklerden biridir. Midede depolanma ve kardiyovasküler sağlığınıza zarar verme olasılığı en yüksek olan bu yağ çeşidi kalp sağlığınızı önemli derecede riske atıyor. Eğer kalp rahatsızlığınız varsa peyniri gereğinden fazla tüketmemelisiniz. Özellikle yağlı ve tuzlu olanlardan uzak durulmalı.

        10

        PİZZA

        Peynirden sonra, doymuş yağ oranı en yüksek bir diğer yiyecek ise pizzadır. Pizzayı çok fazla tükettiğinizde sağlığınızı önemli derecede riske atıyor. Aynı zamanda fazlasıyla kilo almanıza sebep oluyor. Pizzayı özellikle sabah kahvaltıda tüketmemeniz büyük önem taşıyor.

        11

        PATATES CİPSİ

        Cipsler, kalorileri, yağları ve sodyumları oldukça yüksektir. Sadece bir porsiyondan sonra yemek yemeyi bırakmak özellikle çok zor olabilir. Aşırıya kaçıp fazla cips tüketildiğinde kalbinizde hasar bırakır ve birçok sağlık sorunlarına sebep olur. Bu yüzden cips tüketiminden kaçınmanızda fayda var.

        12

        MARGARİN

        Margarin gibi tereyağı alternatifleri genellikle, kalp hastalığıyla bağlantılı en yaygın trans yağ kaynaklarından biri olan kısmen hidrojene yağlarla yapılır. Yüksek kolesterollü yemeği atlayın ve kalp dostu zeytinyağı veya az miktarda otla beslenmiş tereyağı kullanın.

        13

        ŞEKER

        Şeker vücut sağlığı için oldukça zararlı besinlerden biri. Tükettiğimiz her yiyeceğin içinde olan bu ürün kalp sağlığını bozuyor, kalp krizi riskini artırıyor. Oldukça zararlı olan şeker fazla tüketildiğinde birçok hastalığı beraberinde getiriyor.

        14

        MEYVE SUYU

        İçtiğiniz meyve sularını evde kendiniz yapmıyorsanız dışarıdakileri asla tüketmeyin! Çünkü bu ürünler, katkı maddeli olduğu için kalp sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. İçerisinde katkı ve koruyucu maddeler bulunan paket meyve sularını özellikle kahvaltılarda tüketmemelisiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ