Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Diyarbakır Özel Bower Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Ay, fiziksel aktivitenin yaşamlarının bir parçası haline gelmesi halinde sağlığı koruyup geliştirmenin daha kolay olduğunu söyledi.

        Diyarbakır Özel Bower Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Ay, 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Günü nedeni ile açıklamalarda bulundu. Sağlıklı yaşamın ilk adımının günlük yaşamı aktif geçirmek olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Ay, “Fiziksel aktivite, yaşamımızın bir parçası haline geldiğinde sağlığımızı koruyup geliştirmek daha da kolaylaşır. Özellikle pandemi günlerinde hareketsizlik daha fazla arttı ve maalesef bunun olumsuz sonuçlarını görüyoruz. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığın korunması açısından da fiziksel aktivite hayati öneme sahiptir. Her gün yarım saat yürümek bile bizi kalp damar hastalıklarından, yüksek kan basıncından, yüksek kolesterolden, eklem hastalıklarından, obeziteden, diyabetten, bunamadan ve depresyondan korumada yardımcı olur” dedi.

        “Hareketsizlik ömrü kısaltır”

        Dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4. sırada hareketsizliğin geldiğini hatırlatan Uz. Dr. Ay, “Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 2125’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeninin hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir” diye konuştu.

        “Yaşınıza ve sağlığınıza göre hareket edin”

        Beden ve ruh sağlığı için herkesin sağlığının el verdiği ölçüde egzersiz yapması gerektiğine dikkat çeken Uz. Dr. Ay, “Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık orta şiddette bir egzersizi yetişkinlere öneriyoruz. 14 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 518 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler yapabilirler. Orta şiddetli aktivitelere, hızlı yürüme, düşük tempolu koşu ve dans etmeyi örnek olarak verebiliriz. Tempolu koşular, voleybol, basketbol gibi oyunlar ise yüksek şiddetli aktiviteler kapsamına girer. Yaşınız ve sağlık durumunuz ne olursa olsun, doktorunuzun önereceği şekilde fiziksel aktivite yapabilirsiniz. Unutmayın, beden ve ruh sağlığı için Harekete geçin. Özellikle bahar aylarını fiziksel aktiviteler için değerlendirmeyi ihmal etmeyin” şeklinde konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler