Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar'da Afrin düşüşü! Dolar kaç lira oldu? 22 Ocak dolar fiyatları - Döviz Haberleri

        Dolar fiyatları geçen haftayı yurt içi piyasalar geçen hafta artan jeopolitik risklerle negatif bir seyir izlemesinin ardından haftayı 3.80 üzerinde kapatmıştı.

        Cumartesi günü Afrin'de terör unsurlarını temizlemeye yönelik olarak başlatılan Zeytin Dalı operasyonunun, kritik bir veri akışının olmadığı yeni haftada piyasalara nasıl yansıyacağı merak konusuydu.

        Piyasalar kapalıyken günün ilk saatlerinde Asya kotasyonlarında 3.83 düzeyine dek dolar, piyasaların açılmasıyladolar bir ara 3.85 sınırını zorlasa da gün içerisinde TL karşısında değer kaybetti. Dolar, saat 17:40 itibarıyla 3.7941 liradan işlem görüyor

        Analistler, harekât öncesinde ve sırasında, doğru ve açık iletişim ile gerek uluslararası kuruluşları gerekse kamuoyunu bilgilendirdiğini belirterek, diplomatik bilgilendirmeler sonrasında uluslararası kuruluşlardan gelen ilk açıklamaların piyasaları açılışta pozitif etkilediğini kaydetti.

        REKLAM

        BİLİNMEZLİKLER GİDERİLDİ

        Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye'nin, Afrin’deki barış harekatını uluslararası toplumun bilgisi dahilinde, uluslararası hukuk çerçevesinde sürdürdüğüne dikkati çekti.

        Yılmaz, "Her harekatın kendi doğası gereği bazı bilinmezlikleri bulunur. Piyasa bu bilinmezlikleri otoritelerin kamuoyu ile iletişimi sürecinde geçen haftalarda fiyatladı. Harekât planlandığı gibi sürdükçe piyasa oynaklığını etkilemeyecektir. Zaman geçip hedeflere ulaşıldıkça piyasanın pozitif tepkisini görebiliriz." ifadelerini kullandı.

        DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek ise Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili dış dünyadan gelen ilk tepkilerin beklenen ölçüde olması ve piyasalarda belirsizliklerin geçen hafta fiyatlanmasının, devam eden harekatın Türk Lirası varlıkları üzerindeki etkisinin sınırlı kalmasını sağladığını kaydetti.

        REKLAM

        Yerel varlıklarda kısa süreli dalgalanmanın ardından denge arayışının öne çıkmasını beklediğini aktaran Gödek, icra edilen operasyonun süresi ve kapsamına dair tartışmalar ile bölgeden gelecek haber akışının piyasalardaki dalgalanma süresini ve boyutunu değiştirebileceğini dile getirdi.

        Staretejist Cüneyt Paksoy da Türkiye'nin uzun süreden beri bölgede yaşanan gelişmelere karşı haklı gerekçelerle uyarısını yaptığını ve beklediği net cevapların gelmemesi nedeniyle başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın piyasalara ilk etkisinin pozitif olmasının beklentileri doğrultusunda olduğunu söyledi.

        Başbakan Binali Yıldırım da hafta sonu yaptığı açıklamada Afrin operasyonunun Türk ekonomisine olası etkilerine dair değerlendirmelerini paylaştığı demecinde, "Türk ekonomisi ufak tefek operasyonlardan etkilenmez" ifadelerini kullanmıştı.

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bugünkü konuşmasında "Operasyonun ekonomiye etkisi son derece sınırlı. Bütçemiz güçlü, mali alanımız çok. Yatırımcılarımız rahat olsun etki sınırlı kalacak; kısa sürecek bir operasyon ve Türkiye'nin önümüzdeki dönemde terör riskini azaltacaktır." dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ