Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar fiyatları - Dolar ne kadar oldu? İşte 12 Ekim döviz kuru! - Döviz Haberleri

        ABD ile yaşanan vize krizinin ardından pazar gecesi 3.80 TL'nin üzerini gören dolar, kriz öncesi seviyelere yaklaşıyor. Dün sabah ABD tarafından gelen ve vize kararının arkasında büyükelçilik ile beraber ABD yönetiminin de olduğu yönündeki haberlerle 3.70 TL'nin üzerine çıkan dolar kuru, daha sonra düşüşe geçmişti.

        ABD Büyükelçisi Bass'ın 'vize krizini bir an önce geride bırakmayı umuyoruz' yönündeki sözlerinin krizin çöüzleceği yönünde bir algı yaratması ile dolar kuru 3.66 TL seviyelerine kadar geriledi.

        DOLAR 3.64 TL'NİN ALTINA SARKTI

        Dolar dün serbest piyasada günü 3.6675 TL'den tamamlarken, bugün düşüş yönündeki eğilimin sürdüğü görülüyor. Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin açıklanan toplantı tutanaklarında her ne kadar Aralık ayına yönelik bir faiz artırım beklentisi kuvvetli bir şekilde devam etse de bazı üyelerin faiz kararından önce enflasyonun görülmesi gerektiğine yönelik sözleri piyasada iyimser bir hava yarattı.

        REKLAM

        Öte yandan sabah saatlerinde gelen ve ABD'den bir heyetin vize krizinin çözümü için Türkiye'ye geleceği yönündeki haberler de içerideki iyimser havayı besliyor.

        Dolar sabah ilk işlemlerde 3.64 TL'nin altına kadar sarktı. Saat 08.05 itibariyle de 3.6395 TL seviyesinden el değiştirdi. Aynı saatlarde Euro ise 4.3250 TL seviyesine kadar geri çekildi. saat 09.00 itibariyle ise dolar 3.6450 TL, euro 4.3325 TL oldu. Saat 09.40 itibariyle tekrar 3.64 TL'nin altına gerilerken, 3.6340 TL'den el değiştirdi.

        Dolar vize krizi öncesindeki cuma gününü 3.62 TL seviyesinden tamamlamıştı.

        VİZE AÇIKLAMALARI VE ABD ENFLASYONU BELİRLEYİCİ

        Analistler, içeride ABD ile yaşanan vize krizine yönelik açıklamalar ve gelişmelerin kurlar üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyor. Bunun yanında ABD'de bugün açıklanacak üretici fiyatları ve yarın açıklanacak tüketici fiyatları endeksinin de çok önemli olduğu belirtiliyor. Özellikle yarın açıklanacak tüketici enflasyonunun yıllık bazda yüzde 2'nin altını işaret etmesi durumunda dolardaki düşüşün hız kazanabileceği belirtiliyor.

        DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, Bloomberg HT yayınında yaptığı açıklamada, "Dolar dünyada değer kaybediyor, içeriye de yansıyor. İçeride 3.64 TL kritik bir seviye. ABD'de yarın açıklanacak enflasyon da çok önemli. Eğer düşük gelirse dolarda 3.60 TL'nin altı görülebilir" ifadesini kullandı.

        Alan Yatırım'ın raporunda ise şu ifadeler kullanıldı:

        "Dün ABD Doları, FED Eylül ayı toplantı tutanakları ile birlikte gelişen ülke para birimlerine karşı zayıf performans sergilerken, Türk Lirası, Türkiye ve ABD’den yetkililerin vize konusunda yaptığı olumlu açıklamalar ile birlikte en çok değer kazanan para birimi oldu.Türk Lirası, günü ABD Doları karşısında yüzde 1.7 değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında USDTRY orta vadeli yükseliş eğilimi ve kısa vadeli yükseliş eğilimi devam etmekte. USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 3.6678 ve 3.6987'de, destek seviyeleri ise 3.6370 ve 3.6061'de bulunmaktadır."

        Kapital FX'in değerlendirmesi ise şu şekilde:

        "3,65 seviyesi altına geçen kurun, mevcut gerilediği seviyeleri koruması durumunda ana destek seviyesi 3,60 olarak izlenecektir. Kurun yeniden 3,65 üzerine çıkması durumunda ise ilk teknik direnç 3,71 seviyesinde olacaktır."

        AHL Forex notunda Fed tutanakları sonrasında değer kaybeden dolar endeksinin kurda aşağı yönlü potansiyeli artırdığı belirtilerek, şöye denildi:

        "Tutanaklarda enflasyonist baskının yarattığı tedirginliğin bazı Fed yetkilileri tarafında hissedilmesi dolardaki kırılganlığı arttırdı. Kurdaki geri çekilmelerin 3.6220 desteği altına taşınması halinde düşüşlerin devamını görebiliriz. Böylece

        paritede 3.60 ve 3.58 destek seviyeleri gündeme gelebilir."

        REKLAM

        ABD BORSALARINDA REKORA DEVAM

        Öte yandan ABD borsalarındaki rekor serisi dün de devam etti. New York borsasında endeksler, perakende firmalarının hisselerindeki artışın devam etmesiyle günü rekor seviyelerden tamamladı.

        Dow Jones Sanayi Endeksi 42,21 puan (yüzde 0,18) artışla 22.872,89 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi de 4,60 puan (yüzde 0,18) yükselişle 2.555,24 puana ulaştı.

        Nasdaq Teknoloji Endeksi de 16,30 puan değer kazanarak 6.603,55 puana yükseldi.

        Böylece her üç endeks günü rekor seviyelerden günü tamamlamış oldu.

        TOPLANTI TUTANAKLARINDAN NE ÇIKTI

        Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC)'nin 19-20 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının tutanakları dün akşam açıklandı. Tutanaklara göre Fed yetkililerinin büyük bir kısmı, bu yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha yapmanın gerekli olduğu konusunda görüş bildirdi.

        REKLAM

        Bazı Fed yetkililleri ise enflasyon yükselene kadar faiz artışının ertelenmesi gerektiğini savundu. Bu görüşe göre enflasyonun zayıf kalmasından dolayı Fed gevşek para politikasını biraz daha sürdürürek ekonomiyi desteklemeli.

        Fed geçen ayki toplantısında bilançosunu Ekim ayında daraltmaya başlayacağını açıklamıştı. Toplantıda, bankanın 4,5 trilyon dolarlık bilançosunun yakın zamanda küçültülmeye başlanacağı teyit edildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ