Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolarda yükseliş - Döviz Haberleri

        Geçen hafta 8.96'yı aşarak rekor kıran dolar/TL bu haftanın ilk 2 gününde daha sakin hareket etti. Pazartesi günü eylül ayı enflasyonunun yüzde 19.58 le beklentilere paralel gelmesi bu durağanlıkta etkili oldu.

        Dolar yeni güne de 8.88 liradan başladı. Sabah saatlerinde ise 8.92 lirayı aştı.

        Son günlerde küresel piyasalarda gözler artan enerji fiyatları ve bunun ekonomik toparlanmaya etkisine çevrilmiş durumda. Geçen hafta 79 dolar seviyesinde bulunan BrentBrent petrolün varil fiyatı bugün 82 doları aştı.

        YÜKSEK ENFLASYON ENDİŞELERİ

        Bu artış gelişmiş ekonomilerde yüksek enflasyon endişelerini, dolayısıyla da faiz indirimi beklentisini artırdı. Bugün Yeni Zelanda Merkez Bankası artan enflasyon sebebiyle 7 yılın ardından ilk kez faiz artırımına gitti ve politika faizini 25 baz puanlık artışla yüzde 0.50'ye çekti.

        Yeni Zelanda'da alınan bir faiz kararı normalde tek başına küresel ekonomi açısından büyük bir önem arz etmezdi. Ancak gelişmiş bir ekonomide alınan faiz artırım kararı yeni bir trendin göstergesi olabilir.

        Tüm bu gelişmeler TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında zayıflamasına yol açtı. TCMB'nin geçen ay faiz indirimine gitmiş olması TL'deki oynaklığı artırdı.

        Merkez Bankası'nın yaklaşık 2 hafta önceki indirim kararı öncesi dolar/TL 8.65 seviyesindeydi.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 20/11/2023 02:27:29
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ