Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Başbakan Davutoğlu 'Terörü Telin ve Fransız Halkı ile Dayanışma Yürüyüşü’ne katılıyor

        HABERTÜRK/ANKARA

        FRANSA’da 3’ü terörist, 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırıları bugün Paris’in sembol meydanlarından Republique (Cumhuriyet) Meydanı’nda düzenlenecek yürüyüş ile protesto edilecek. ‘Terörü Telin ve Fransız Halkı ile Dayanışma Yürüyüşü’ne çok sayıda ülkeden temsilciler katılacak.

        Başbakanlık kaynaklarına göre, Davutoğlu, Fransız hükümetinin daveti üzerine başkent Paris’teki yürüyüşe katılacak. Başbakan Davutoğlu’nun bu sabah saatlerinde Fransa’nın başkenti Paris’e gideceği, yürüyüş nedeniyle Antalya ve Isparta programını iptal ettiği öğrenildi. Davutoğlu yürüyüşün ardından Almanya’ya geçecek.

        ULAŞIM ÜCRETSİZ

        Fransa Parlamentosu tarafından organize edilen yürüyüşle ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, tüm Fransa halkını ve Fransa halkının yanında olan ülkeleri yürüyüşe çağırmıştı. Ülke liderlerini de bizzat davet etmişti. Yürüyüşe, Davutoğlu’nun yanı sıra en az 2 ülkeden devlet başkanı ve 8 ülkeden başbakan ile pek çok bakan katılacak. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 1 milyondan fazla kişinin katılmasının beklendiği yürüyüşte, güvenlik için 2 bin 200 polis, bin 350 askerin görev yapacağını açıkladı. Yürüyüş dolayısıyla Paris’te toplu taşıma ücretsiz olacak. Yürüyüşe davet edilmeyen aşırı sağcı milliyetçi parti Ulusal Cephe (FN) ise alternatif bir yürüyüş yapacağını duyurdu.

        DÜNYA KATILIYOR!

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Belçika Başbakanı Charles Michel, Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Polonya Başbakanı Ewa Kopacz, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, Norveç Başbakanı Erna Solberg, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Nijerya Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Kosova Cumhurbaşbakanı Atifete Jahjaga, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Yüksek Temsilcisi Federica Morgherini, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg.

        BAKAN ÇELİK: BAŞBAKAN'IN KATILIMI KÜRESEL MESAJDIR

        HABERTÜRK Televizyonu’nda canlı yayına katılan Kültür ve Turizm Bakını Ömer Çelik, Fransa’daki saldırıları, “Meseleyi medeniyetler savaşı diye tanımlamak, kolaycılık olur. İkincisi de zaten bunu tahakkuk ettirmek isteyen terör örgütlerine ve eylemlerine destek vermek olur. Adeta bir 3. Dünya Savaşı gibi meseleyi devletlerle bu asimetrik örgütler arasındaki bir savaş olarak görüyorum” sözleriyle değerlendirdi.

        Bu sorunu, salt ve kaba bir güvenlik doktrini temelinde ele almanın, teröristlerin ulaşmak istedikleri hedefe hizmet edeceğini vurgulayan Çelik, “Biz bunu 11 Eylül sonrasında gördük. 11 Eylül sonrasında literatüre ‘Önleyici güvenlik doktrini’ diye bir şey geçti. Müslümanları, bütün İslam dünyasını potansiyel suçlu gören, herhangi bir ülkeden şüphelenildiği zaman ona saldırmayı meşru gören yaklaşımlar oldu. Bu tür yaklaşımlar radikalizmi azalttı mı, kışkırttı mı?” dedi.

        ‘HEP BERABER TERÖRLE MÜCADELE ETMELİYİZ’

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Paris’teki yürüyüşe katılmasının sembolik anlamının yüksek olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi: “İslam dünyasından katılım açıklaması ilk Türkiye’den geldi. Sadece İslam dünyasından Türkiye katılmış olsa dahi küresel bir mesaj verilmiş olacak. Teröristin kimliği ne olursa olsun ona karşıyız. Kimliğimiz ne olursa olsun hep beraber terörle mücadele etmeliyiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ