Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Erdoğan’ın sözleri tansiyonu düşürdü’

        Bahar BAKIR / Ankara / GAZETE HABERTÜRK

        Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Doğu Türkistan’da yaşananları protesto eden bir grubun İstanbul’daki Tayland Fahri Başkonsolosluğu’na saldırısıyla ilgili, “Çin seyahatim öncesi yaşanan gelişmeler manidardır. Yalan yanlış görüntüler ve haberler bu duyarlılığı istismara açık hale getirdi” sözlerini değerlendirdi.

        Tümtürk, Erdoğan’ın açıklamalarını olumlu değerlendirdiğini belirterek, “Türkiye’de oluşan bu hassasiyet bazı kişiler tarafından provokatif eylemlere dönüşme niteliği taşıyordu. Haklı durumdan haksız duruma düşmemek için ön aldı. Bu açıklama gergin tansiyonu düşürmekte faydalı olmuştur. Erdoğan’ın açıklaması Doğu Perinçek’in açıklamalarından farklıdır. Sayın Erdoğan’ınki, Çin sempatizanı bir açıklama değildir. Erdoğan, ziyareti öncesi Çin’e zeytin dalı uzatmıştır. Olayların ikinci Gezi vakası gibi değerlendirmeye tutulması da kesinlikle yanlıştır” dedi.

        ‘SALDIRIYI TASVİP ETMİYORUZ’

        Tümtürk, “Doğu Türkistan’da olanlar, aynı milletten, dinden olmamız nedeniyle Türkiye’de çok daha ciddi bir hassasiyet oluşturdu. Bu yoğun atmosferde, Tayland Fahri Başkonsolosluğu’na saldırıyı hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz. Ama hiçbir gerekçe gösterilmeden terörist ilan edilerek Çin’e teslim edilen Doğu Türkistanlıların ailelerinin isyanı var bunun arkasında” diye konuştu.

        ‘MEŞRU ZEMİNDE HAKLIYIZ’

        Türkiye’de çekik gözlü vatandaşlara yönelik tacizler de olduğunu hatırlatan Tümtürk şöyle konuştu: “Düz mantıkla davrananlar oldu. Biz meşru zemindeyiz, haklıyız. Birkaç yanlış eylem, Doğu Türkistan zulmüne karşı mücadeleyi gölgeleyemez” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ