Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Merkel: Esad dahil birçok aktörle görüşülmeli

        Büyük tartışmalar yaratan mültecilerin kota sistemiyle AB ülkeleri arasında dağıtılması konusunun ele alınmadığı Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, 7 saat sürdü. Zirveden, mülteci sorunuyla mücadelede Suriye’nin komşularına maddi destek kararı çıktı. İki milyar euro para yardımının yarısı, Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne, 1 milyar euro’su ise Türkiye’ye destek amaçlı aktarılacak. Ürdün ve Lübnan’a da ayrıca yardım yapılacağı kaydedildi.

        TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR PARTNER

        Liderler zirvesinin ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’nin komşu ülkelerinde 4 milyondan fazla mültecinin zor koşullarda kamplarda barındığını hatırlatarak, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda özellikle Türkiye’nin önemli bir partner olduğunu belirten Merkel, Türkiye’nin AB’nin sınırlarının korunması açısından da önemine vurgu yaptı. Merkel, "Yunanistan sınırı Türkiye’nin desteği olmadan korunamaz" diye konuştu. Alman basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ekim’de Brüksel’e yapacağı ziyarette, özellikle Türkiye’den büyük gruplar halinde Avrupa’ya olan mülteci akınının durdurulması konusunun ele alınacağına işaret etti.

        GÖÇ NEDENLERİ ORTADAN KALDIRILMALI

        Angela Merkel, mülteci sorununun çözümü konusunda AB’nin bakış açısını, "Bizler, kaçışa neden olan sorunları çözmezsek, insanlar göç edecektir" sözleriyle ifade etti. Merkel, AB’nin Libya’da merkezi bir hükümetin tesisi için daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini de söyledi.

        SURİYE SORUNU HERKESLE GÖRÜŞÜLMELİ

        Angela Merkel, AB ülkelerinin Suriye’de barışın tesisi için çalışacaklarını vurgularken, Suriye sorununun çözümünde herkesle görüşülmesi gerektiğine işaret etti. Merkel, "Birçok aktörle görüşülmesi gerekir; İran’la, Suudi Arabistan’la, Esad’la, Putin’le ve diğer yerel güçlerle" diye devam etti.

        PARA YARDIMI ŞÖYLE DAĞILACAK

        Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de toplantının beklenenden daha olumlu bir havada geçtiğini ve görüşmelerden tatmin olduğunu kaydetti. Herkesin ortaklaşa gayret gösterdiğine dikkati çeken Juncker, "Komisyon teklifleri üzerinde ilerlemek kabul edildi" diye konuştu.

        Juncker, AB üyesi ülkelerin acil yardım fonu için 100 milyon euro, AB kurumları için 600 milyon euro, Dünya Gıda Programı için 200 milyon euro, insani yardım için 300 milyon euro, yakın çevreye istikrar kazandırmak üzere Türkiye'ye 1 milyar euro, Makedonya'ya 700 milyon euro ilave olarak verilmesi konusunda çalışacaklarını belirtti.

        TUSK: AÇIK KAPI POLİTİKASI DÜZELTİLMELİ

        Zirve sonunda konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "En büyük sığınmacı ve mülteci akını yakında gelecek. Bu nedenle bizim açık kapı ve pencere politikamızı düzeltmemiz gerekiyor" dedi.

        Liderlerin AB dış sınırlarında yaşanan mevcut kaosun son bulması konusunda anlaştığını anlatan Tusk, "Dış sınırların kontrolü ve düzgün yönetimi bizim ortak sorumluluğumuz. Bütün yükü İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin üzerine yüklemek adil olmaz. Bu nedenle, hepimiz yardım edeceğiz" dedi.

        Tusk, sığınmacılara yönelik karşılama merkezlerinin "Hot Spot", ekim sonuna kadar kurulmalarına ve faaliyete başlamalarına karar verildiğini söyledi.

        "ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'YLA GÖRÜŞECEĞİM"

        Bugün üzerinde anlaşılan önlemlerin mevcut krizi bitirmeyeceğini belirten Tusk, "Ama, bu önlemler doğru yönde atılan gerekli adımlar. Bu gece eskisi gibi devam edilemeyeceği yönünde ortak bir anlayış var. Mevcut paradigmayı değiştirmeden Schengen bölgesi sadece teoride olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

        Tusk, 80 kilometrelik uçuşa yasak "güvenli bölge" önerisinde bulunan Türk makamlarla görüşmelere devam edeceklerini anlatarak, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 5 Ekim'de Brüksel'de görüşeceğim. Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla da New York'ta bir araya geleceğim" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ