Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hahn: Türkiye’ye 2 yıl içinde Schengen’e vize kalkabilir

        DIŞ HABERLER

        Alman Die Welt Gazetesi’ne konuşan Avrupa Birliği’nin icra organı, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, “Brüksel 2 yıldan beri Ankara ile vizelerin liberalleşmesi konusunda görüşüyor. Hedef 2017. Bu gerçekçi mi?” sorusuna “Bana göre öngörülen koşullar yerine getirildiği takdirde, 2 yıl içinde Schengen bölgesine seyahat eden Türk vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması mümkündür” yanıtını verdi.

        Hahn, ancak o zamana kadar işler durumda olan sınır yönetimi, biyometrik pasaportlar ve sahte seyahat belgeleri konusunda AB ile işbirliği içinde olunması gibi çok sayıda madde üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti.

        Hahn, Türkiye ile müzakerelerde 23. Fasıl olan yargı ve temel haklar ile 24. Fasıl olan adalet, özgürlük ve güvenlik başlıklarının en kısa zamanda açılması gerektiğini, bunun AB’nin de menfaatine olacağını söyledi.

        Suriye’den kaçan sığınmacılar konusuna da değinen Hahn, Türkiye’deki sığınmacı kamplarının uluslararası standartlara uygun olduğunu kaydetti. Türkiye’nin AB’nin desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Hahn, bunun için kendisinin 1 milyar Euro’yu vermeyi önerdiğini, ancak diğer taraftan Türkiye’nin daha fazla sınır kontrolleri yapmasını ve insan kaçakçılarına karşı mücadele etmesini istedi. “Türkiye AB için büyük ekonomik ağırlığı olan çok önemli stratejik partnerdir. Ekonomik konularda işbirliği önceliklerimizden biridir. Gümrük Birliği’nin geliştirilmesi ağırlık maddemizdir” diyen Hahn, Türk şirketlerinin, Avrupa’da 600 bin kişinin istihdamı için sorumlu olduğuna işaret etti.

        Hahn, Türkiye’nin şu anda Avrupa’ya doğru yönelmediğini savunarak çeşitli alanlarda iyileşmelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ