Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika NATO jet krizi için devreye giriyor

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye, Suriye sınırında hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesinin ardından NATO nezdinde gerekli girişimlerde bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinde Türkiye’nin haklı tezlerini anlattı. NATO’dan Türkiye’ye ‘tam destek’ mesajı geldi. Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin NATO’dan hava sahasını güçlendirecek herhangi bir talepte bulunup bulunmadığı yönünde soru üzerine, “NATO tam bir dayanışma gösterdi. Temaslarımızda Türkiye’nin ihtiyaçları, Türkiye’ye verecekleri destek netliğe kavuşacak. NATO Genel Sekreteri ile görüşmemiz son derece iyi oldu. Haritayı açıp Rusya’nın bölgede bütün yapmak istediklerini, asıl niyetini anlattım. Çünkü Rusya’yı bizim kadar kimse bilmez. Onların dilini biz gayet iyi anlarız” dedi.

        İŞTE ATILACAK ADIMLAR

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Paris’te görüştüğü ABD Başkanı Obama’nın, “Türkiye’nin kendini savunma hakkını destekliyoruz” açıklamasının altını çizmek gerekir. Tüm bu gelişmeler ışığında NATO, krizi aşmak ve müttefiki Türkiye’ye desteğini göstermek için Rusya’ya yönelik caydırıcı adımlar atmaya hazırlanıyor. İşte beklenen bu adımlar:

        GÖRÜŞMELER: Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bu hafta içinde Türkiye’ye geliyor. Brüksel’de başlayan NATO dışişleri bakanları toplantısında Türkiye’nin talepleri, beklentileri, ihtiyaçları ve NATO’nun hangi ölçüde destek vereceği karara bağlanacak.

        SAVAŞ UÇAKLARI: Almanya’nın İncirlik’e destek amaçlı savaş uçağı göndermesi gündemde, henüz karar alınmış değil.

        HAVA SAVUNMA SİSTEMİ: ABD’nin Patriotları çekmesinin ardından, Rusya’nın Suriye’ye konuşlandırdığı S-400 füze bataryalarına karşılık Türkiye’de yeni hava savunma sistemi konuşlandırılması gündemde. İtalyan-Fransız ortaklığı ile geliştirilen hava savunma bataryalarının gönderilmesi söz konusu.

        ANKARA’YA ‘FÜZELİ’ MESAJ

        GEÇTIĞIMIZ hafta bir Rus uçağının Türk F-16’ları tarafından düşürülmesinin ardından, Rusya’ya ait bir savaş uçağı ilk kez Suriye’de havadan havaya füzelerle uçtu. Rus uçağı SU-34’e havadan havaya füze takılırken çekilen görüntüler medyayla da paylaşıldı. Fotoğraflar Rusya’nın Türkiye’ye mesajı olarak yorumlandı

        PESKOV: İSPAT IÇIN KULLANILMAYACAK

        KREMLIN Sözcüsü Dmitri Peskov, terör örgütü DAEŞ’in petrol ticareti hakkında sahip olduklarını iddia ettiği bilgilerin, ispat için kullanılmayacağını söyledi. Peskov, Türkiye’nin DAEŞ ile petrol ticareti yaptığı iddiasıyla ilgili, “Mevcut durumda önemli olan, bu bilgiye sahip olmak ve onu bir şeyleri ispat etmek için değil, terörle mücadelede kullanmaktır. Bu bilgi terörle mücadelede kullanılıyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ