Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Sincar’ı, Türk askerinin eğittiği peşmerge aldı’

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri ve zırhlı birliklerin Musul’un kuzeyindeki Başika Üssü’nde görev değişimi yapmasının ardından askeri kaynaklar, “TSK, Irak’ın kuzeyinde, görev aldığı her yerde ve her zaman büyük bir feragat ve disiplin anlayışı içerisinde varlık göstermeye, destek sağlamaya devam etmekte kararlıdır” dedi.

        Kaynaklar, peşmergelere Kuzey Irak’ta 4 bölgede eğitim verildiğini ve eğitim veren TSK personelinin belirli periyotlarla değiştirildiğini ifade etti. Rotasyonla birlikte bölgedeki Türk askerlerinin ve zırhlı araçların sayısı önemli ölçüde artırıldı. Musul yakınlarındaki Başika’da bin 200 asker ile 25 tank konuşlandırıldığı belirtildi.

        PEŞMERGELERE EĞİTİM 1990’LARDA BAŞLADI

        TSK, Kuzey Irak’taki Barzani ve Talabani’ye bağlı güçlere, PKK ile mücadeleye katkı sağlamalarına yönelik olarak, 1990’lı yıllardan bu yana eğitim veriyor. Peşmergelere son 1 yıllık dönemde de DAEŞ ile mücadeleye destek çerçevesinde eğitim verildi ve bu eğitime 2 bin 500’den fazla peşmerge katıldı. Peşmergelere, meskun mahallerde muharebe, el yapımı patlayıcı (EYP) ve EYP ile mücadele, tanksavar, ağır makineli tüfek, havan, topçuluk, ileri gözetleyicilik ve ilkyardım eğitimleri sunuldu.

        Malzeme, teçhizat ve bakım desteği de sağlandı. Peşmerge Bakanlığı Harekâttan Sorumlu Yardımcısı Tümgeneral Kahraman Kemal Ömer, Türk askerleri tarafından verilen eğitimin 12 Kasım’da başlayan Sincar’ın DAEŞ’ten kurtarılması operasyonlarına çok büyük katkı sağladığını söyledi. Tümgeneral Ömer, özellikle sokak çatışmaları eğitimi sayesinde Sincar’ın kurtarılması sırasında daha az zayiat verdiklerini ve bu eğitimi alan peşmerge birliklerinin operasyonun başarısında belirleyici rol oynadıklarını dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ