Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 2015'in gözden kaçan dramları!
        1

        GAZETE HABERTÜRK
        Reuters haber ajansı, 2015'te dünyada yaşanan mülteci krizi, Fransa'da olmak üzere DAEŞ kaynaklı terör saldırıları ve Ukrayna'daki iç savaş gibi bilinenlerin dışında gözden kaçan ve medyada fazla yer almayan diğer insani krizleri derledi.

        2

        İnsani yardım kuruluşları çok fazla dikkat çekmeyen dünyanın bazı bölgelerindeki insani dramlara daha çok eğilinmesi gerektiğini belirtiyor. İşte bunlardan belli başlı 5 tanesi:

        3

        1- GÜNEY AMERİKA'DAKİ GİZLİ KAVİMLER GÖÇÜ
        2015 yılında El Salvador, Honduras ve Guatemala gibi Güney Amerika ülkelerinde binlerce insan çete savaşları, işsizlik ve yoksulluk gibi nedenlerle yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Bu ülkelerde suç oranı çok yüksek. Sokak çeteleri pek çok mahalleyi kontrol altında tutuyor. Tecavüz, gasp, tehdit, haraç ve çocuk kaçırma olayları oldukça yaygın.

        4

        2- GÜNEY SUDAN'DA İÇ SAVAŞ KRİZİ
        Güney Sudan'da 2013'ün aralık ayında Başkan Salva Kiir ve eski yarıdmcısı Riek Machar'a sadık güçler arasındaki rekabet, ülkede iç savaşı tetikledi. Etnik şiddetin de devreye girmesiyle 2 yılda 10 bin kişi ölürken 1.6 milyon insan ise evlerini terk etti. 185 bin kişi Birleşmiş Milletler üslerine sığınırken 650 bin kişi ise komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Ülkede 2.4 milyon insan açlık sınırında yaşıyor.

        5

        3- ORTA AFRİKA'DA DİN SAVAŞI
        Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ise 2013'ten bu yana din savaşı yaşanıyor. 2013 yılının başından bu yana çatışan silahlı Hristiyan Anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasındaki savaş, tüm ülkede binlerce insanın ölümüne yol açtı. Nüfusun yarısı olan 2.7 milyon insan yiyecek, içecek su, sağlık hizmeti ve ilaçtan yoksun. Yarım milyon insan evlerini terk ederek otonom bölgelerde yaşamak zorunda kaldı.

        6

        4- YEMEN'DE DIŞ DESTEKLİ İÇ SAVAŞ
        Yemen'de 2011 yılında Başkan Ali Abdullah Salih'in darbeyle görevden alınmasının ardından geçen yıl başlayan iç savaşta şimdiye kadar 6 bin kişi öldü. Şii Husilerin desteklediği Salih'in güçleri ile ülkenin hala resmi devlet başkanı olan Mansur Hadi güçleri arasındaki çatışmalara Arap koalisyonun saldırıları da eklendi. Aylardır süren hava saldırıları nedeniyle 2.3 milyon insan evsiz kaldı ve 21 milyon insan yardıma muhtaç.

        7

        5- YARAMAZ ÇOCUK EL NİNO
        Son 20 yıldır Güney Amerika ülkelerini etkisi altına alan El Nino Güney Salınımları isimli doğal hava akımı çok sayıda tayfun, şiddetli fırtına ve kuraklığa neden oldu. Etiyopya, Malavi, Papua Yeni Gine, Honduras ve Haiti gibi ülkelerde 35 milyar dolarlık hasar ve 50 milyon insanın açlık çekmesine neden oldu. En Nino'lar her 4 ya da 5 yılda bir meydana geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ