Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İtalya: Türkiye'ye karşı en ufak bir tavrımız yok

        Mattiolo, büyükelçilikte düzenlenen "İtalyan Ufukları 2016" programının açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Büyükelçi Mattiolo, Türkiye’nin sığınmacı sorununda dünyada eşi benzeri görülmeyen bir cömertlik gösterdiğini ve İtalya'nın bunu söyleyen ilk ülke olduğunu belirterek, "(İtalya, AB'nin Türkiye'ye, 3 milyar euro vermesini engelledi) deniliyor. Türkiye'ye karşı en ufak bir tavrımız yok, bunun altını çizmek isterim. İtalya daima AB’de Türkiye lehine ısrar eden ülkedir" diye konuştu.

        Mattiolo,Türkiye’yi sığınmacı krizinde bir tampon bölge olarak göstermek istemediğini söyleyerek, "Türkiye benim için Avrupa’dır. Türkiye'nin konumu hakkında en ufak bir kuşku duymuyorum" dedi.

        AB Komiserliğinde Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euroluk yardım paketinin nasıl finanse edileceğinin tartışıldığını kaydeden Mattiolo, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "AB’nin iç yapısından ve üye ülkelerinden kaynaklanan sorunlar var. Dolayısıyla tartışmalar yöntemler üzerine oluşmakta. Bir çözüm mutlaka bulunacaktır. Bu para asla bloke edilmeyecektir. Bu program asla durmayacaktır. İtalya bu konuda Türkiye lehine hareket ediyor. AB fonları, projeler bazında hareket eder. Eğitim için, altyapı için, sağlık için projelere göre çalışır. Proje üretmek gerekiyor. Nakit para akışı sadece üye ülkelerden AB’ye olur. Bunun dışında nakit para akışı olmaz. Türkiye için de projeler söz konusu olmalıdır."

        "İTALYAN UFUKLARI 2016"

        İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdür Yardımcısı Gianni Vinciguerra da "İtalyan Ufukları 2016" programına ilişkin bilgi verdi.

        Vinciguerra, iki ülkenin sırtında binlerce yıllık tarih, kültür ve sanat birikiminin olduğunu vurgulayarak, "İtalya ve Türkiye dünyanın kültür merkezini oluşturdular. Bu insanlık tarihi açısından çok önemli" ifadelerini kullandı.

        Kültür Merkezinin bu yıl gerçekleştirilecek bazı müzik ve tiyatro gibi sanatsal etkinlik ve festivalde yer alacağını söyleyen Vinciguerra, her sanat eserinin kendi döneminin temsilcisi olduğunu, sanat eserlerini korumak ve kollamak için çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

        Vinciguerra, "Bizlerle çalışacak arkeologlar var. Kurumumuz da onların neler yaptıklarını anlatacak bir vitrin görevi görecek" dedi.

        İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ofisi Müsteşarı Francesco Varriale de Türkiye ve İtalya'nın otomotivden ilaç sanayine pek çok sektörde binlerce firma aracılığıyla işbirliği yaptığını belirtti. İtalya'nın bu yıl Antalya'da düzenlenecek EXPO'ya da katılacağını söyleyen Varriale, bu vesileyle iki ülke arasındaki dostluğun da pekiştirileceğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ