Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Suriye ve İran'ın bölünmesine karşıyız"

        `Suriye ve Ukrayna'nın doğusundaki sorunların çözülmesi´ Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin görüşmesinin gündem maddeleri oldu.

        Rus diplomatın "Bu senenin ilk fakat son olmayan" görüşmesinde Kuzey Kore, Irak ve Yakın Doğu ile Kuzey Afrika'nın diğer ülkelerinin durumuna da değinildi.

        Amerikalı mevkidaşı ile basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Suriye'de siyasi sürecin bu ay başlaması gerektiğinin, Ukrayna konusunda ise sorunun çözülmesi için Minsk sözleşmesinin adım adım yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

        SURİYE İÇİN DE GÖRÜŞME OLACAK

        Lavrov, Rusya ve ABD'nin Suriye görüşmelerini Şubat ayına ertelemeyi planlamadıklarını belirterek, "Görüşmeleri Ocak ayından Şubat ayına ertelemek gibi bir niyetimiz yok. Bu Rusya ve ABD'nin pozisyonu" dedi. Bakan, Suriye hükümeti ve muhalefet arasındaki diyaloğun Ocak ayında başlamasını ümit ettiğini fakat son kararı BM Genel Sekreteri'nin alacağını ifade etti.

        Lavrov, Rusya, ABD veya diğer ülkelerin Suriye arası görüşmelere katılmayacaklarını sadece onlara Suriyelilerin anlaşmaya varmaları için en faydalı formatta eşlik edeceklerinin altını çizdi.

        Lavrov, Amerikalı mevkidaşı ile BM Güvenlik Konseyi'nin ileriye gitmek için ana temel olduğuna dair tartışılmaz bir sonuca vardıklarını belirtti. Bundan yola çıkarak Lavrov ve Kerry, Suriye'de ateşkes ilan edilmesi için atılacak adımları değerlendirdiler. Ayrıca, Lavrov Rusya'nın kendi askeri operasyonları ve Suriye'deki insani yardımlarını ABD'nin yönettiği koalisyonla koordine edeceğini belirtti.

        Lavrov, Kerry ile Yakın Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korumasından yana olduklarını belirtti ve "Her şeyden önce bu Suriye ve Irak'ı ilgilendiriyor, çünkü bu iki ülke hakkında birkaç devlet kurulmasının kötü olmayacağına ilişkin yorumları duyabiliriz. Rusya ve ABD buna kesinlikle karşı. Diğer partnerlerimizle de birlikte bu tür senaryolara karşı gelmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ