Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yolsuzlukla suçlanan Malezya Başbakanı hakkında karar

        Malezya'da Başsavcı Muhammed Apandi Ali, Suudi ailesinin Necip'e neden bağış yaptığı ve paranın nereye harcandığı konusunda ise herhangi bir açıklama yapmadı.

        Başsavcı Muhammed Apandi, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun yaptığı soruşturmada 2013'ün Mart ve Nisan aylarında Suudi kraliyet ailesi tarafından, şahsi hesabına 681 milyon dolar yatırılan Başbakan Necip'in hiçbir suç işlemediğinin ortaya çıktığını söyledi.

        Necip'in hesabındaki 620 milyon doları, ağustos ayında Suudi ailesine iade ettiğini belirten Apandi kalan 61 milyon dolara ne olduğunu açıklamadı.

        Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nda görgü tanıklarının ifadelerinin de dinlendiğini söyleyen Başsavcı, Başbakan Necip'e iyiliği karşılığında teşvik ya da ödül olarak bağış yapılmış olduğuna dair ortada kanıt bulunmadığını ifade etti.

        Apandi, "Tanıkların ifadelerine ve sunulan destekleyici belgelere dayanarak Necip'e yapılan 681 milyon dolarlık bağışla ilgili hiçbir suç işlenmediği ve ortada herhangi bir yolsuzluk olmadığı konusunda tatmin olmuş

        durumdayım" dedi.

        Başbakan Necip geçen aralık ayında şahsi hesaplarında tespit edilen 700 milyon doların bağış olduğunu iddia etmişti.

        The Wall Street Journal gazetesi temmuz ayında yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan Malezya kalkınma fonu 1MDB ile ilgili soruşturmada yer alan belgelerin, şirkete bağlı ajans, banka ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan Necip'e ait beş ayrı kişisel hesaba aktarıldığını yazmıştı.

        En yüksek meblağda para transferinden birinin Mart 2013'te düzenlenen genel seçimlerden iki ay önce 61 milyon dolar olarak gerçekleştirildiği iddia edilmiş, Malezya Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise iddialar "siyasi sabotaj" olarak nitelendirilmişti.

        İddiaların ardından muhalifler hükümet karşıtı gösteriler düzenlemiş ancak Necip iddialar karşısında "bağışların gizliliği" nedeniyle sessiz kalmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ