Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güney Kıbrıs Rum kesiminde tarihi cami kundaklandı!

        Güney Kıbrıs'ta Güney Lefkoşa'ya bağlı Denya bölgesinde bulunan tarihi cami kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından kundaklandı. Çıkan yangına Rum itfaiyesinin müdahale etti. Taştan binanın ahşap çatısındaki yangının güçlükle söndürüldü. Olayın hemen ardından Rum yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yazılı bir açıklama yaparak Denya Cami'nin kundaklanmasını sert bir dille kınadı. Anastasiadis açıklamasında, olayı en güçlü ifadelerle kınadığını belirtti.

        Rum Başkanlık Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Anastasiadis, konuyla ilgili olarak Her nereden gelirse gelsin, hangi maksatla olursa olsun bu tür suç faaliyetleri, işgale son verme ve vatanımızı yeniden birleştirme çabalarına sadece zarar verir ifadesini kullandı. Açıklamada ayrıca, Anastasiadis'in, Rum Adalet Bakanlığı'na ve Rum Polis Genel Müdürlüğü'ne, konunun en kısa sürede aydınlatılması için talimat verdiği belirtilirken, Rum Dışişleri Bakanlığı'na da caminin uğradığı zararın en kısa sürede giderilmesi için direktif verdiği vurgulandı.

        AKINCI, İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ... EN CİDDİ ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI!

        KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaptığı açıklamada İnsanlık suçu işlendi, en ciddi şekilde cezalandırılmalı dedi. Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'ten faillerin bulunması için her türlü çabanın gösterilmesini ve bu çabanın sözde kalmamasını istedi. Akıncı yazılı açıklamasında şunları kaydetti. Güney Kıbrıs'ta Denya Camisi'nin kundaklanması olayını büyük üzüntü ile öğrendim. 2013 yılının Ocak ayında da saldırıya uğrayan caminin restorasyonu Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin çalışmaları çerçevesinde 2014 Aralık ayında tamamlanmıştı. Şimdi ikinci kez kundaklanmış bulunuyor. Bu çirkin eylemi kınıyorum. Sayın Anastasiadis'in faillerin bulunması ve cezalandırılması için her türlü çabayı göstermesini bekliyor ve bu çabanın sözde kalmamasını diliyorum. Şunu da ifade etmek isterim ki bu eylem sadece Müslümanlara ait bir ibadethaneye yönelik bir saldırı olarak görülemez. Aslında küçük ama tarihi özelliği olan bu yer, tüm Kıbrıslılara ve insanlığa ait bir değerdir. Bunu yapanlar aynı zamanda insanlık suçu işlemiştir ve en ciddi şekilde cezalandırılmalıdır. Kıbrıs sorununu çözme gayretleri içerisinde bulunduğumuz bu dönemde kuşkusuz ki sürece zarar vermek isteyenler de olacaktır. Bu çirkin eylemi yapanların Kıbrıs'ın barış ve huzur içinde bir geleceğe ulaşmasını istemedikleri açıktır. Meydan bu gibilere bırakılmamalıdır.

        Denya Camisi, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortak çalışmasıyla aslına uygun restore edilmiş ve restorasyon çalışmaları Aralık 2014'te tamamlanmıştı. Çalışmaların tamamlanması çerçevesinde tören de gerçekleştirilmişti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ