Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Rus uçakları Halep'i bombaladı

        Rusya ve Beşşar Esed rejimi güçleri önceki gece yarısı yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını ihlal ediyor. Muhaliflerin kontrolündeki birçok noktaya düzenlenen saldırılarda sivil can kayıpları yaşanıyor.

        Rusya sabah saatlerinden itibaren Hama'nın güneyindeki Hırbinefse köyü, Halep'in batısındaki Beyanun beldesi, Anadan ilçesi, Kafr Hamra ve Kaptan el Cebel beldeleri, Babis köyü, İdlib ile bağlantının sağlandığı Kastello yolu, Cemiyet el-Hadi köyü ve Halep'in kuzeyindeki Eşrefiye ve Beni Zeyt semtlerine saldırdı.

        Söz konusu hava saldırılarında 12 sivil hayatını kaybetti, 12'si sivil yaralandı.

        Ayrıca Beyanun ve Anadan'da Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Feylek eş Şam, Şam Cephesi ve Ahrar Suriye Tugayı, Rusya'nın hedefi oldu.

        Rusya'nın Halep'in batısına düzenlediği saldırılar, yaklaşık 1 ay önce rejimin Halep-Türkiye insani koridorunu kapatmasıyla Halep şehir merkezinde kuşatılan muhalifleri, batıdan da çevreleyerek, İdlib ile olan bağlatılarını kesmeyi hedefliyor.

        Rusya'nın bu bölgeye yoğunlaşmasının diğer nedeni de Afrin'e yığınak yaparak, İdlib'in kuzeyinde Türkiye sınırındaki Atme beldesine saldırı hazırlığı yapan PKK'nın Suriye kolu PYD'nin önünü açmak.

        Beş aydır devam eden Rusya'nın hava saldırıları, geçen ortasından itibaren en şiddetli halini almış, cumayı cumartesiye bağlayan gece geçici olarak durmuştu.

        REJİM SALDIRILARI

        Esed rejimi güçleri, anlaşmanın yürürlüğe girdiği saat 00.00'den sonra da Humus'un kuzeyindeki Telbise ilçesi, Halep'in batısındaki Anadan ilçesi, Dera'nın kuzeybatısındaki Yadude ilçesi, Şam'ın doğusundaki Guta ilçesine bağlı Merj beldesi, Hama'nın kuzeybatısındaki Kafr Zita ve Kafr Nabude beldeleri ve Lazkiye'deki Türkmendağına saldırılarını sürdürdü.

        Rejim son olarak, Humus'un kuzey kırsalına varil bombalı saldırı düzenledi.

        Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), gün içinde yaptığı açıklamada Suriye'deki kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını rejimin 14 kez ihlal ettiğini ve bunun sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

        SNHR'den anlaşma ihlaline ilişkin yayımlanan raporda, "Suriye rejimi ve ortağı Rusya, ateşkesin başlamasını Halep'in bazı bölgelerinde hava saldırıları ve askeri operasyonlarla karşıladı. İhlaller, birçok kente yansıdı. Dera ve Şam kırsalında 4'er, Humus ve İdlip'te 2'şer, Şam ve Lazkiye'de 1'er olmak üzere 14 ihlal tespit edildi" ifadelerine yer verildi.

        Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

        Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.

        ABD, Türkiye, Avrupa ülkeleri ile Körfez yönetimleri ateşkes sağlanmasının, "terör hedefleri"ni bahane ederek muhaliflere ve sivillere saldıran Rusya'nın ağır bombardımanlarını durdurmasına bağlı olduğunu vurguluyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ