Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Sığınmacı kabul eden ülkelere yardım edilecek

        GAZETE HABERTÜRK

        AvrupaBirliği, kıtaya ulaşan sığınmacı sayısının 1 milyon 250 bine ulaştığının açıklandığı gün, hem göçmen akınını durdurmak hem de birliğin temel taşlarından olan “Serbest dolaşımı” düzenleyen Schengen anlaşmasını ayakta tutabilmek için bir dizi önlem üzerinde uzlaşmaya vardı.

        Türkiye ile AB arasında 7 Mart zirvesi öncesi istişare için Paris’te Cumhurbaşkanlığı Konutu olan Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel 3 temel konuda uzlaşmaya vardıklarını duyurdu:

        1- SIĞINMACILAR TÜRKİYE, ÜRDÜN VE LÜBNAN'DA KALSIN

        Zirve sonrası basın toplantısında Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “Suriye’den kaçan mülteciler kendilerine en yakın ülkelerde kalmalılar; yani Türkiye, Lübnan ve Ürdün” dedi.

        2-SIĞINMACI KABUL EDEN ÜLKELERE YARDIM EDİLECEK

        Angela Merkel, “2.5 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye yardım etmek de son derece meşrudur” görüşünü savunurken, Hollande “Sığınmacı kabul eden ülkelere elbette yardım edeceğiz” dedi.

        3- AB SINIRLARI VE SCHENGEN KORUNSUN

        İki lider sığınmacı akımının Schengen anlaşmasını rafa kaldırmadan çözmek için AB sınır güvenliğinin artırılması konusunda görüş birliğine vardı. İki lider kıtaya varan sığınmacıların sorunun çözümü için ise daha önce belirlenen kotaların uygulanması gerektiğini vurguladı. François Hollande, “Ege’ye savaş gemisi göndereceğiz. Bütün ülkeler sığınmacı kotalarına uymalı. Fransa 30 bin mülteci sözünü tutacak” diye konuştu.

        BAKAN BOZKIR: SURIYELILER GERİ ALINMAYACAK

        AVRUPA Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye ile AB arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın haziran ayında yürürlüğe girmesiyle 1 milyon göçmenin Türkiye’ye iade edileceği söylentilerini yalanladı. Bozkır, anlaşmanın Iraklı ve Suriyelileri kapsamadığını belirterek, Türkiye’den giden bu ülkelerin vatandaşlarının iade edilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. Anlaşmanın 2013 yılında imzalandığına dikkat çeken Bozkır, normalde 2017 olan vizenin kaldırılmasının bir yıl öne çekildiğini belirtti. Bozkır, “Anlaşmayı doğru anlamak gerekir. Her bir kişi için bir dosya gönderilecek. ‘Bu kişi yakalanmıştır, ismi şudur, Türkiye’den gittiğini ispat edecek belgeler bunlardır’ gibi. Türkiye’de de bir komisyon bunları inceleyecek. Kabul ederse bunlar gelecek” dedi.

        3 MİLYAR EURO'NUN 95 MİLYONU GELDİ

        Brüksel’deki Avrupa Komisyonu’ndan 2016 yılı sığınmacı yol haritasını çizen bir açıklama geldi. 7 Mart zirvesi öncesi açıklanan plan, yıl sonuna kadar “AB içinde kapalı sınır kalmamasını” ve “Schengen rejiminin devamını” amaçlıyor.

        YARDIMLAR DEVAM EDECEK

        Avrupa sığınmacı kriziyle mücadelede işbirliği amacıyla Türkiye’ye söz verilen 3 milyar Euro yardımın 95 milyon Euro’luk kısmını gönderdi. Yardımın 55 milyon Euro’su kamplar, 40 milyon Euro’su ise insani yardımlarda kullanılacak.

        SINIR POLİSİ KURULACAK

        Avrupa Birliği, yeni bir sınır polisi ve sahil güvenlik birimi oluşturacak. Yıl sonuna kadar kıta içindeki sınır kontrollerinin tamamı kaldırılacak. 8 ülke sınır kontrolleri uyguluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ