Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Çin'in Patagonya'da esrarengiz bir uzay üssü inşa ettiği iddia edildi

        Çin'in Arjantin'in ıssız bölgesi Patagonya'da esrarengiz bir uzay üssü inşa ettiği iddia edildi. İki ülkenin anlaşmasına göre, "esrarengiz üs" 2016'da tamamlanacak. Peki Çin bu üsle neyi amaçlıyor?

        Daily Mail haberine göre, Arjantin'in ıssız bölgesi Patagonya'da Çin’e ait bir uzay istasyonunun yapılması için iki ülke 2012 yılında anlaşmaya varmıştı.

        Anlaşmaya göre, Ay hakkında araştırma yapılması amaçlanan uzay istasyonu 2016’nın sonuna kadar bitirilecekti.

        ASKERİ AMAÇLAR İÇİN KULLANILABİLİR ŞÜPHESİ

        Güney yarım kürede konuşlanması amaçlanan uzay istasyonunda Ay hakkında daha fazla keşif yapmak için araştırmalar yapılması hedeflenmişti.

        Çinli yetkililer yapılacak olan istasyonda askeri personeller bulunabileceğini belirtirken, “tamamıyla sivil olacak, askeri personel tarafından işletilmeyecek” açıklamasını yapmıştı.

        Ancak bu açıklama akıllarda istasyonun bilimsel çalışmalardan ziyade Çin’in askeri amaçları için kullanacağı şüphesinin belirmesine engel olamadı.

        ÇİN, BİLGİ VERMİYOR

        Söylentilere rağmen Çin, uzay istasyonu ve çalışmaları hakkında bilgi vermekten kaçınıyor.

        Çin uzay istasyonununun nerede inşa edileceğini de gizliyor. Ancak Amerikan haber kanalı Foxnews’un iddiasına göre, "esrarengiz uzay üssü" Arjantin’in ıssız bölgesi Patagonya'da kuruluyor.

        Arjantin ile Çin'in anlaşmasına göre, istasyon olarak yapılacak dev anten dünyanın tek uydusu olan Ay’ı izleme görevini sürdürmek için inşa edilecek.

        UYDULARIN SİNYALLERİNİ KESECEK

        Bu görev Çin’in Ay’a insan gönderme niyetiyle örtüşüyor. Öte yandan bazıları istasyonun gökcisimlerini incelemenin yanı sıra diğer uyduların sinyallerini kesmek için de kullanılacağını düşünüyor.

        "GİZLİ EMELLERİ AÇIKLAYACAĞIM" SÖZÜ

        Taraflar arasındaki anlaşmaya göre Arjantin de bilimsel çalışmalar için yapılacak olan tesisleri kendi uzay araştırmaları için kullanabilecek.

        Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, kasım ayında seçim vaatlerinde başkan seçilmesi halinde Çin'in "gizli emellerini" açıklayacağını kamuoyuyla paylaşmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ