Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Obama: DAEŞ Ortadoğu'da müslümanları öldürüyor

        Arjantin temasları kapsamında başkent Buenos Aires’teki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada’da Devlet Başkanı Mauricio Macri ile görüşen Obama, mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

        Obama, ABD’li Senatör Ted Cruz’un Brüksel saldırıları sonrasında Müslümanların yaşadığı bölgeleri ele geçirmek için saldırı dalgası başlatılması yönündeki çağrısını reddetti.

        Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerin hedef alınması girişimini “yanlış ve Amerikalı olmayan” diye niteleyen Obama, “Amerika’yı güçlendiren en önemli şeylerden biri, olağanüstü başarılı, ülkesini seven, entegre olmuş Müslüman Amerikan toplumuna sahip olmamızdır.” diye konuştu.

        "DAEŞ'İN YENMEK EN İLERİ ÖNCELİK"

        DAEŞ’in dünyanın her yerinde gençlerin zihinlerini zehirlediğini vurgulayan Obama, DAEŞ için “Tek suçları İslam’a bu örgütten farklı bir şekilde inanmaları olan masum insanları öldürüyorlar.” dedi.

        ABD Başkanı, DAEŞ’i yenmenin kendisi için en ileri öncelik olduğunu vurgulayarak, "Irak ve Suriye’de yok edilene kadar agresif bir şekilde DAEŞ'in üzerine gitmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

        DİKTATÖRLÜK DÖNEMİ ARŞİVLERİ KONUSUNDA TEMKİNLİ AÇIKLAMALAR

        Arjantin’de ABD destekli askeri darbe sonucu 1976-1983 yılları arasında yaşanan ülke tarihinin son diktatörlük dönemine dair askeri ve istihbarat kayıtlarındaki gizliliğinin ABD yönetimi tarafından kaldırılmasına ilişkin sorular üzerine Macri, karanlık döneme dair belgelerin açılması kararı nedeniyle Obama’ya teşekkür ederek, "Hepimizin gerçeğe ihtiyacı var ve hepimiz bu konuda görevliyiz.” ifadelerini kullandı.

        Ancak Arjantin lideri, ABD’nin açıklayacağı belgelerden nasıl bir beklentisi olduğu ya da dikta yönetiminin eylemlerinde ABD’nin rolü konusundaki soruya cevap vermedi.

        Soruya İngilizce olarak “Bekleyelim, belgeler üzerinde çalışalım ki daha sonra yorum yapabiliriz.” yorumunu yaptı.

        Obama da ABD’nin “kirli savaş” olarak nitelendirilen döneme nasıl müdahil olduğu konusunda detay vermekten kaçınırken, ABD yönetimlerinin şu anda halkını baskı altına alan yönetimlere karşı durduğunu belirtti.

        "ARJANTİN VE ABD GÜÇLÜ KÜRESEL PARTNERLER OLABİLİR"

        ABD Başkanı, yıllar süren gerilimden sonra Washington’un Arjantin’le yakın çalışmaya hazır olduğunu söyleyerek “Arjantin ve ABD güçlü küresel partnerler olabilir.” ifadesini kullandı.

        Obama, Macri’yi överek “Macri’den etkilendim. Çünkü Arjantin’i küresel ekonomi ve uluslararası toplumla yeniden bağlantıya geçirilmesi, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme yaratılması gibi söz verdiği reformları gerçekleştirmede hızlı davrandı.” diye konuştu.

        "EVİNİZDESİNİZ"

        Basın toplantısı sırasında Obama’ya dönerek “Evinizdesiniz” ifadesini kullanan Macri de ABD ile olgun, anlayışlı ve yapıcı ilişkilere dayanan bir dönemin başladığını söyledi.

        Macri, Obama’nın liderliğinin, özellikle 21. yüzyılda iklim değişimine karşı yürüttüğü mücadele ile dünyadaki diğer liderlere örnek olduğunu vurguladı.

        Arjantin lideri, Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile ABD arasında bir serbest ticaret anlaşması ihtimali olup olmadığı hakkında gelen bir soruya da “İleride geniş anlaşmalar yapmak için önce MERCOSUR güçlendirilmeli.” diye cevap verdi.

        YENİ DÖNEMDE İLK ANLAŞMALAR İMZALANDI

        Obama’nın Casa Rosada temasları öncesinde sabah saatlerinde ABD’nin Buenos Aires Büyükelçisi Noah Mamet ile Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra öncülüğünde iki ülke arasındaki anlaşmaların imzalanması töreni gerçekleştirilmişti.

        Taraflar arasında ticaret, güvenlik ve organize suçlarla mücadeleyi içeren ilk anlaşmalar imzalandı.

        İki ülke arasında geçtiğimiz gün de kara parayla mücadele kapsamında Arjantin Mali İstihbarat Birimi (UIF) ile ABD Mali Suçlar Uygulama Ağı (Fincen) arasında mutabakat zaptı imzalanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ