Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İlk geri kabul merkezi Dikili’ye

        Neşet DİŞKAYA / GAZETE HABERTÜRK

        Avrupa Birliği ve Türkiye’nin 20 Mart’tan sonra geçiş yapan mültecilerin iadesi konusunda yaptığı anlaşmadan sonra ilk geri kabul merkezi, Dikili’ye kurulacak. “Geri Kabul İrtibat Bürosu” adı verilen merkezde, Yunan adalarından geri gönderilen mülteciler kayıt altına alındıktan sonra bekletilmeden otobüslerle Türkiye’deki kamplara dağıtılacak. Yunan yetkililerin geri kabul merkezinin geçişlerin yoğun olarak yapıldığı yerlere kurulmasını istediği ancak Türkiye’nin önemli turistik merkezlerinden biri olan Çeşme’ye bu merkezin kurulmasını kabul etmediği belirtildi.

        20 İLDE GÖÇMEN ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KURULUYOR

        AB ile yapılan anlaşmadan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü de aralarında İzmir, İstanbul, Mersin, Şanlıurfa, Kilis, Hatay’ın da bulunduğu 20 il emniyet müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlükleri’nin kurulmasını istedi. Kurulacak şubelerin sadece göçmen kaçakçılığı suçları ile ilgileneceği belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, bünyesinde geçtiğimiz şubat ayında Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Dairesi Başkanlığı kurulmuştu.

        GEÇİŞLER AZALDI, TARİFE DÜŞTÜ

        Bu arada Türkiye ile Avrupa Birliği arasında geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından Ege Denizi’nden Yunanistan’a yasadışı geçişler azaldı. Anlaşma yürürlüğe girmeden önce günde ortalama 3 bin kişi yakalanırken, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle bu rakam 250’nin altında kaldı. Geçişlerin azalması ile birlikte insan kaçakçılarının geçiş tarifelerini düşürdüğü öğrenildi. Daha önce mültecilerden kişi başı bin ile 2 bin dolar arasında para alan insan kaçakçılarının fiyatı 500 dolara kadar düşürdüğü öğrenildi.

        AB: VİZE SERBESTİSİ 'TÜRK GÖÇÜ' YARATMAZ

        Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı bir rapora göre, Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunun açılmasının AB’ye yönelik göçe etkisi sınırlı kalacak. Türkiye’nin vizesiz Avrupa için gerekli olan 72 kriteri yerine getirmek için yaptıklarının anlatıldığı ilerleme raporuna ek olarak 4 Mart 2016’da hazırlanan Avrupa Komisyonu çalışma belgesine göre, Türkler artık eskisi kadar AB’ye göç etme hevesinde değil. Daha önce Avrupa’ya yerleşmiş olanların Türkiye’ye geri dönmeye başladığının belirtildiği rapora göre, 2000’li yıllardaki ekonomik kalkınma Türk vatandaşlarının AB’ye olan göç eğilimini düşürdü.

        BM, GÖREVDEN ÇEKİLDİ

        Türkiye ile AB arasında varılan ve başvurusu kabul edilmeyen sığınmacıların Türkiye’ye veya ülkelerine geri gönderilmesini içeren sığınmacı anlaşmasına tepki gösteren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC), Yunanistan’da kurulan sığınmacı karşılama merkezlerinde çalışmalarını durduracağını açıkladı. Sığınmacıların “Yunan adalarındaki sevk merkezlerinde kendi rızaları dışında tutulduğunu” savunan Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Cenevre’deki sözcüsü Melissa Fleming, bu anlaşmaya taraf olmadıklarını ve yasadışı yollarla gelen göçmenlerin sevk merkezlerine gönderilmesine yardımcı olmayacaklarını ifade etti. Fleming, ‘Hot Spot’ olarak tabir edilen merkezlerin anlaşma ile birlikte uluslararası hukuka aykırı ‘gözaltı merkezleri’ne dönüştürüleceğini, bu nedenle bu bölgelerde BM yetkililerinin sadece ‘danışmanlık’ yapmak için kalacağını belirtti.

        SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR DA ÇEKİLDİ

        Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü de, “AB-Türkiye anlaşmasıyla karşılama merkezlerinin sınır dışı etme merkezlerine döndüğünü”, bu nedenle Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki sevk merkezinden çekilmeye karar verdiğini açıkladı. Örgütün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Merkezde kalmaya devam etseydik adil ve insani olmadığını düşündüğümüz bir sistemin parçası olurduk” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ