Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Belçika bombacısı İbrahim el-Bakraoui

        GAZETE HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Belçika’nın başkenti Brüksel’de 22 Mart’ta terör saldırılarını gerçekleştiren isimlerden İbrahim el-Bakraoui’nin geçen yıl Türkiye’de yakalanıp sınır dışı edilmesine rağmen serbest bırakıldığını açıklaması, Belçika’da hükümeti karıştırdı. Muhalif partilerin eleştirileri ve basının Charles Michel hükümetinin “terör uyarılarını dikkate almadığı” yönündeki haberleri üzerine, Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ile Adalet Bakanı Koen Geens istifa etti. İçişleri Bakanı Jambon, “Siyasi sorumluluk gereği istifamı sunmam gerekiyordu” dedi. Ancak Başbakan Michel istifaları kabul etmedi.

        BAŞBAKAN: HER TÜRLÜ GİRİŞİM SÜRÜYOR

        Adalet Bakanı Geens, önceki gün, “El-Bakraoui’nin Belçika’ya iadesi kesinlikle söz konusu değildir. Aldığımız bilgiye göre söz konusu kişi Belçika’ya değil Hollanda’ya iade edilmiştir” açıklamasını yapmıştı. Hollanda’da hükümete en sert tepki ise Türkiye ve İslam karşıtı politikalarıyla bilinen anamuhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) lideri Geert Wilders’den gelmiş, “Erdoğan’ın iddiaları doğruysa başbakan istifa etmelidir” demişti. Başbakan Michel dün, “Sorumluların adalet önüne çıkması için her türlü girişim sürüyor. Meclis’i bilgilendireceğiz” açıklamasını yapmakla yetindi.

        ‘HOLLANDA EKSİK BİLGİ VERDİ’

        Zaventem Havaalanı’nda üzerindeki bombayı patlatarak en az 15 kişinin ölümüne yol açan İbrahim el-Bakraoui’nin (29) Türkiye’den sınır dışı edildikten sonra serbest kalmasında Hollanda makamlarının da ihmali ortaya çıktı. Hollanda’nın NRC Gazetesi’nin haberine göre, Hollanda İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz 2015’te Belçika makamlarına El-Bakraoui’nin Türkiye’den iade edildiğini bildirdi. Ancak habere göre Hollandalı yetkililer, El-Bakraoui’nin neden Türkiye’den sınır dışı edildiği konusunda Belçika makamlarına bilgi vermedi. Hatta gönderilen belgede El-Bakraoi’nin hangi ülke vatandaşı olduğu, yaşı ve doğum yeri gibi temel bilgiler eksikti. Belçika basınına göre o tarihte Belçika makamları İbrahim El-Bakraoui hakkında herhangi bir arama kararı çıkarmamıştı. Bu yüzden İbrahim el-Bakraoui “hiç sorgulanmadan” serbest bırakıldı ve ülkesine döndü.

        DÜNYA YİNE HABERTÜRK'Ü TAKİP ETTİ

        HABERTÜRK, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yakalayıp sınır dışı ettik, Belçika’yı da uyardık” dediği o teröristin fotoğrafına ulaştı. Gazete Habertürk'ün dünkü manşetinde yer alan ve Brüksel saldırısının faillerinden olan İbrahim el-Bakraoui’nin Temmuz 2015’te Gaziantep polisi tarafından çekilen fotoğrafı, dünya basınında geniş yer aldı. BBC, Daily Mail, Fox News, NBC News, VOA News (Amerika’nın Sesi), Yahoo News gibi uluslararası yayınlar HABERTÜRK’ü kaynak göstererek o fotoğrafı yayınladı.

        ‘2 KEZ SINIR DIŞI EDİLDİ’

        İbrahim el-Bakraoui’nin Türkiye tarafından 1 değil 2 kez sınır dışı edildiği iddia edildi. Reuters Haber Ajansı’nın “üst düzey Türk yetkililere” dayandırdığı habere göre El-Bakraoui, 15 Haziran 2015’te Gaziantep’te yakalandıktan sonra 14 Temmuz’da sınır dışı edildi. Hollanda’ya gönderildikten sonra serbest kalan El-Bakraoui, Suriye’ye geçmek için Türkiye yolunu bir kez daha denedi. Ancak ağustos ayında yeniden yakalanarak sınır dışı edildi.

        10 YIL HAPİS ALDI, 4 YIL YATTI

        Zaventem Havaalanı’nda bombalı intihar saldırısı düzenleyen 2 kişiden biri olan İbrahim el-Bakraoui’nin sabıkasına ilişkin yeni ayrıntılar da ortaya çıktı. El-Bakraoui, Ocak 2010’da bir döviz bürosuna yönelik silahlı soyguna karıştı ve kaçarken polise Kalaşnikof tüfekle ateş açtı. Yakalanan El-Bakraoui, ekim ayında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak DAEŞ’li terörist, 2014’te iyi hali gerekçe gösterilerek serbest bırakıldı.

        ‘METRODA İKİNCİ TERÖRİST VARDI’

        Belçika medyası, 22 Mart saldırılarına ilişkin başlatılan soruşturmada, Maelbeek Metro İstasyonu güvenlik kameralarında ikinci bir şüphelinin yakalandığını bildirdi. Dernier Heure (DH) Gazetesi, şüphelinin büyük bir sırt çantası taşıdığını belirtti ve robot resmini yayınladı. Gazete, Halid ve İbrahim el-Bakraoui kardeşlerin ilk hedefinin nükleer santral olduğunu da yazdı.

        Belçikalı yetkililer, 31 kişinin ölümüne yol açan saldırılarda yaklaşık 300 kişinin yaralandığını, 60’ın üzerinde ağır yaralı bulunduğunu aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ