Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Terörün yeni yüzü: Aile tipi hücre
        1

        Tuba BALÇIKLI / Derya ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        Uzmanlara göre Boston, Paris, Suruç ve Ankara ile Brüksel’deki patlamaların faillerinin kardeş olması, terör örgütlerinin ‘aile içi dayanışmayı ve ortak paydayı’ kötüye kullandığını gösteriyor.

        2

        2004’te Raşid ve Muhammed Ouland kardeşler Madrid’i, 2013’te Çeçen asıllı Tamerlan ve Cohar Tsarnaev kardeşler Boston Maratonu’nu kana bulamıştı.

        3

        2015 yılının başında Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırının failleri de 2 kardeş Said ve Şerif Kouachi’ydi.

        4

        Muhammed, İbrahim ve Salah Abdeslam’ın gerçekleştirdiği Paris saldırısı ile Abdurrahman ve Yunus Emre Alagöz’ün de içinde yer aldığı Ankara-Suruç katliamında karşımıza yine failleri kardeşlerden oluşan bir tablo çıkmıştı.

        5

        Son olarak da Brüksel’de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların İbrahim ve Khalid el-Bakraoui kardeşler tarafından yapıldığının açıklanması soru işareti yarattı. HABERTÜRK uzmanlara son dönemde terörist kardeşlerin sayısının neden arttığını sordu.

        6

        ‘AİLE BAĞI SADAKAT GETİRİYOR’

        Mete Yarar, Güvenlik Uzmanı: Terör örgütleri saldırılarını birbiriyle irtibatı olmayan insanlarla gerçekleştiriyorlardı. Ancak son zamanlarda özellikle DAEŞ “aile tipi hücrelere” ağırlık veriyor. Çünkü bir kere işin içinde aile bağları olduğu için sadakat ve bağlılık söz konusu.

        7

        Birbirlerini ele vermiyorlar. İçlerine sızmak da çok zor. Aynı aileden oldukları için haberleşme araçlarını kullanmıyorlar. Bu da kolay deşifre olmalarının önüne geçiyor. Eskiden El Kaide de bu yöntemi kullanırdı.

        8

        ‘KAN BAĞI GÜVEN VERİYOR’

        Prof.Dr. Nilüfer Narlı, Bahçeşehir Üniversitesi: IŞİD gibi radikal din gruplarının yaptıkları eylemlerde kardeşler ittifakı ya da yakın akraba ilişkileri görüyoruz. Bu tamamen güvenle alakalı bir durum.

        9

        Bu grupların özellikle Avrupa uzantılarında aile içi güven, toplumdaki kişiler arası güvenden çok daha kuvvetli. IŞİD veya bu tarz radikal grupların geldikleri toplumlarda kan bağları üzerine kurulan ilişkiler çok önemli. O yüzden eylemci gruplarda bu ilişkiler belirleyici oluyor.

        10

        ‘BİRBİRLERİNE MANEVİ DESTEK VERİYORLAR’

        Abdullah Ağar, Güvenlik Uzmanı: Canlı bombaların geçmişine bakınca bir travma yaşadıkları görülüyor. Özellikle Irak ve Suriye’de sürekli çatışma içerisinde olan insanlar radikalleşiyor ve zaman içinde canlı bomba oluyor.

        11

        Bir diğer nokta da bu insanların manevi olarak güdülenmeleri söz konusu. IŞİD canlı bombaların geçmişte yaşadıkları travmalardan ve zafiyetlerden istifade ediyor.

        12

        Bu işte iki kardeş kullanılmasının sebebi ortak paydalarının olması. Diğer yandan birisini ikna edince diğerini de canlı bomba olmaya ikna etmek kolaylaşıyor.’

        13

        ‘ALT KÜLTÜRÜN ETKİSİ BÜYÜK’

        Prof. Dr. Kemal Sayar, Psikiyatr: Genellikle güçlü olan ve ikna etmeye daha yatkın olan kardeş diğer kardeşi etkisi altına alabiliyor. Ayrıca bunlar daha çok alt kültürde yer alan kişiler. Çok kolaylıkla kendilerini bu tür şiddet oluşumlarında ifade edebiliyorlar.

        14

        Yine bir alt kültürde, çetevari bir oluşumda yer alarak kendine bir kimlik alanı açıyor. Bir insanın da kendi girdiği bir oluşuma yakın çevresini taşıması doğal. Ben bu durumun daha çok kardeşlerin içinde bulunduğu sosyal çevreyle alakalı olduğunu düşünüyorum

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ