Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Eski İbranice’nin kökeni Anadolu çıktı

        GAZETE HABERTÜRK - DIŞ HABERLER

        Polonyave Alman Yahudileri tarafından yaklaşık bin yıldır konuşulan Yiddish (eski İbranice) dilinin kökeninin Anadolu olduğu ileri sürüldü.

        Bugüne kadar Almanca’nın lehçesi olduğu düşünülen bu dil hakkındaki bu yeni iddia, İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi ve İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucu ortaya atıldı.

        2 üniversiteden bilim insanları, toplumların bin yıl önceki atalarının yaşadığı coğrafi bölgelerin açığa çıkmasını sağlayan DNA-GPS aracını kullanarak bu dili konuşanların genlerini araştırdı.

        Araştırmanın sonucunda, bu dili konuşanların geldiği coğrafya olduğu düşünülen Iskenaz, Eskenaz, Ashanaz, ve Ashkuz gibi köy adlarının sadece Türkiye’de kullanılmış olduğu ortaya çıktı.

        Bilim insanları, Türkiye’deki İpek Yolu rotasında yaşayan Yahudi tüccarların bu dili, sadece kendilerinin anlayacağı bir jargon oluşturma çabası sırasında geliştirdiğine inanıyor. Bu teori, içerisinde Farsça’dan Türkçe’den ve Slav dillerinden birçok kelime bulunan bu dilde “satın almak” ve “satmak” sözcükleri için neden 251 adet terim olduğunu da açıklıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ