Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Venezuela'da 'Panama' tutklaması

        Venezuela'da, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgelerde adı geçen eski devlet başkanlığı korumasının yakınları tutuklandı.

        Yetkililer, belgelerde adı geçen ve Hugo Chavez döneminde devlet başkanlığı korumalığı yapan bir kişinin akrabası olan iş adamı Josmel Velasquez ve annesinin, kara para aklamak ve suça iştirakten tutuklandığını açıkladı.

        Josmel Velasquez'in Chavez döneminde devlet başkanlığı sarayında çalışan erkek kardeşi Adrian'ın isminin Panama belgelerinde geçtiği belirtildi.

        Belgelerde Adrian Velasquez'in, Mossack Fonseca'nın yardımıyla bir paravan şirket kurduğu ima ediliyor.

        Josmel Velasquez ve annesinin, 15 Nisan'da ülkeden çıkmaya çalışırken yakalandığı, mülkiyetlerine yapılan baskınlarda lüks arabalar ve eşyaların bulunduğu kaydedildi.

        "Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

        Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki off-shore şirketlere, dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

        Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ