Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer "ABD'nin erişebileceği yere parayı kimler götürdü"

        İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran'ın mal varlığına el koymasıyla ilgili önceki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad dönemini "tedbirsiz" davranmakla suçlarken Ahmedinejad'ın ofisi olayın Ruhani hükümetinin dış politikadaki güçsüzlüğünden kaynakladığını savundu.

        İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki bir toplantıda konuşan Ruhani, İran Merkez Bankası'nın ABD’deki dondurulmuş fonlarına tazminat gerekçesiyle el koyulmasına değindi.

        Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı dönemine işaret ederek, 2007-2008'de tüm uyarılara rağmen paranın ABD'de neden tutulduğunun sorgulanmasını isteyen Ruhani, "Hükümet bu konuyu takip edecek ancak Amerika'yla bunca soruna sahip olduğumuz halde "ABD'nin erişebileceği yere parayı kimler götürdü." dedi.

        "AHMEDİNEJAD DÖNEMİNDE 4 MİLYAR DOLAR TAHVİL ALINDI"

        Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi de olayla ilgili Ahmedinejad dönemini suçlayan ifadeler kullandı.

        Cihangiri, "Amerika tarafından İran'ın 2 milyar dolarlık mal varlığına el koyulması önceki hükümetin tedbirsizliğinin bir sonucudur." dedi.

        Konuya müdahil olan İstihbarat Bakanı Alevi ise Ahmedinejad hükümeti döneminde yurtdışından 4 milyar dolar tahvil alındığını bunun da 2 milyar dolarının ABD tahvilleri olduğu bilgisini paylaştı. Alevi, "yaptırımların en şiddetli olduğu o dönemde" Amerikan borsasından hisse alınmasını "kedinin önüne ciğer koymak" diye niteleyerek, Ahmedinejad hükümetini suçladı.

        Ruhani'ye yakın ve reformcu basın da ABD'nin İran'ın mal varlığına el koymasını güçlü bir şekilde kınarken ABD'yle ilişkilerin en kötü olduğu zamanda ABD tahvilleri alınması konusunda Ahmedinejad hükümetini suçluyor.

        AHMEDİNEJAD'IN OFİSİ SUÇLAMALARI İFTİRA OLARAK NİTELEDİ

        2017'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı iddiaları gün geçtikçe artan Ahmedinejad'ın ofisinden suçlamalara cevaben yapılan açıklamada ise Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı döneminde İran'ın yurtdışındaki mal varlığına el koyulmasına fırsat verilmediği savunularak, suçlamalar "iftira" olarak nitelendirildi.

        ABD'den Ahmedinejad hükümeti döneminde tahvil alındığı iddiasının yalanlanmadığı açıklamada, Ahmedinejad'ın değil de neden Ruhani hükümeti döneminde bu fonlara el koyulduğunun sorgulanması gerektiği belirtiliyor.

        Açıklamada, Ruhani hükümetinin "güçsüzlüğü" nedeniyle ABD'nin İran'ın mal varlığına el koyma girişiminde bulunduğu savunularak, hükümetin, başkalarını suçlamak yerine kendi sorumluluğunu kabul ederek, halkın hakkını savunmalarının beklendiği ifade edildi.

        ABD Yüksek Mahkemesi, İran’ın, 1983'te Beyrut’taki bombalı ve diğer saldırılarda ölen Amerikan askerlerinin ailelerine ödeyeceği 2,6 milyar dolar tazminatın, İran merkez bankasının ABD’deki dondurulmuş fonlarından ödemesine karar vermişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ