Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Ne yaparsanız yapın bu insanları durduramazsını

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye olarak, ülkemize gelen bu insanlara elimizden gelen yardımı yapıyoruz. 10 milyar dolardan fazla harcadık. Bugün Avrupa Birliği'nin vereceği 3 milyar avro konusunda bile sürekli yavaşlatıcı şeyler görüyoruz. Yani bu paranın aktarılmasında maalesef pragmatik davranamıyorlar. Proje hazırlanması bile iki sene sürecek. İki sene içerisinde bu insanların ihtiyaçları ne olacak" dedi.

        Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığının Estonya'ya geçmesi dolayısıyla Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen Avrupa Konseyi 126. Dışişleri Bakanları Komitesi Toplantısı, Balkan Otel'de Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov başkanlığında başladı.

        Basına kapalı bölümdeki "Avrupa'da herkes için demokratik güvenlik" konulu konuşmasının ardından Çavuşoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Andrei Galbur ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ile görüştü.

        Görüşmelerin ardından Türk basın mensuplarına açıklamada bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden olduğunu anımsattı.

        Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ndeki rolünün giderek arttığını söyleyen Çavuşoğlu, özellikte iktidara geldikleri dönemden bu yana gerçekleştirdikleri reformlarla Türkiye'nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde denetimden çıkarak ikinci sınıf ülke konumundan kurtulduğunu hatırlattı.

        Çavuşoğlu, bugünkü toplantıda Avrupa halklarının karşı karşıya kaldığı sorunların gündeme geldiğini söyleyerek bunlardan birinin terör diğerinin de kaçak göç, göçmen ve mültecilerin sorunları olduğunun altını çizdi.

        Toplantıda, terör ve kaçak göçle nasıl mücadele edileceği konusundaki görüşlerini dile getirdiğini belirten Çavuşoğlu, "Kontrollü göç ve yeniden yerleşim için nasıl işbirliği yapmalıyız, bu insanların temel ihtiyaçları nasıl karşılanabilir ve terör konusundaki çifte standarda vurgu yaptık. Avrupa'da artan ırkçılık, yabancı düşmanlığının da Avrupa'nın ve Avrupa Konseyi'nin değerlerini ne kadar aşındırdığını, ırkçı partilerin ne kadar destek aldığını vurguladık." diye konuştu.

        "ON BİNLERCESİ YOLDA HASTALIKTAN VE AÇLIK ÖLDÜ"

        Kırım Tatar sürgününün yıl dönümü olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Kırım Tatarları, 1944'te Stalin tarafından bir günde, böyle affedersiniz hayvanların taşındığı trenlere yüklenerek sürgüne gönderildi. On binlercesi yolda hastalıktan ve açlıktan öldü. Tıpkı Ahıska Türkleri gibi" dedi.

        Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin bütçesine yaptığı katkıyı artırarak 12 milyon avrodan 33 milyon avroya yükselttiğini, milletvekili sayısının da 12'den 18'e çıkardığını, Türkçenin çalışma dillerinden biri olduğunu anlattı.

        "Avrupa ve Bulgaristan'ın karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olan mülteci sorunu temaslarınıza nasıl yansıdı? Bulgar makamlarıyla bu konu ele alınacak mı?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, toplantıda göç konusunda konuşan tüm dışişleri bakanlarının olayı kendi açısından değerlendirdiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Ama bu insanların temel ihtiyaçlarının yanı sıra en temel insan haklarının bu insanlar için sağlanması gerektiğini, günlük eğitim, gıda gibi çocukların geleceğiyle ilgili projeler gibi birçok temel haklarının olduğunu da unutmamak lazım. Türkiye olarak, ülkemize gelen bu insanlara elimizden gelen yardımı yapıyoruz. 10 milyar dolardan fazla harcadık. Bugün Avrupa Birliği, vereceği 3 milyar avro konusunda bile sürekli yavaşlatıcı şeyler görüyoruz. Yani bu paranın aktarılmasında maalesef pragmatik davranamıyorlar. Proje hazırlanması bile iki sene sürecek. İki sene içerisinde bu insanların ihtiyaçları ne olacak."

        Göçün, sorunların yansıması olduğunu, Irak, Libya ve Suriye'de ve buna benzer birçok ülkede işsizlik, ekonomik krizler, kötü yönetim yüzünden insanların evlerini terk etmek zorunda kaldığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Bunun sebebini iyi irdelemek lazım. Evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara da nasıl yardım edeceğiz buna bakmak lazım." dedi.

        "BU İNSANLARI İSTER DUVAR İSTER TEL ÖRGÜ NE YAPARSANIZ YAPIN DURDURAMAZSINI"

        Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra dünyada 40’tan fazla ülkenin sınırlarına yeni duvarlar ördüğü sözlerinin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Plevneliev'in sağduyulu bir insan olduğunu belirterek Bulgaristan-Türkiye sınırına da tel örgü çekildiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

        Bakan Çavuşoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

        "Bu insanların sorunlarını nasıl çözebiliriz arayışı içerisine girmek yerine duvarlar örerek bu zor şartlardan kaçan insanlara engeller çıkartıyoruz. Bu sağlıklı ve insani bir yaklaşım değil. Kaldı ki bu insanları yaşadığı yerde mutlu edemezseniz ve yaşadıkları sorunları, evlerini terk etmek zorunda kaldıkları sorunları yerinde çözmezseniz bu insanları durdurmanız mümkün değil. Bir aile, bir insan ve bir baba sadece kendisinin değil çocuklarının hayatını riske atarak kendisini Ege Denizi'nin ortasına atıyorsa bu insanları ister duvar ister tel örgü ne yaparsanız yapan durduramazsınız. Çünkü bu insanlar neden kaçıyor nereye gitmek istiyor bunu iyi incelemek lazım."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ