Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sadiq Khan, Trump'a böyle seslendi

        HABERTURK.COM

        İngiltere'nin başkenti Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı olma unvanını, seçimlerde muhafazakar rakibini büyük oy farkıyla geride bırakarak elde eden Sadiq Khan, ABD'li emlak milyarderi Donald Trump'a çağrı yaptı. Khan, ABD'deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için kampanya yürüten Trump'ı Londra'ya davet etti.

        Khan'ın bu daveti, Trump'ın kampanyalarında sık sık Müslümanları hedef almasından kaynaklanıyor. Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanın hedefi, Trump'ın İslamiyet'e bakış açısını değiştirmek.

        Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olması beklenenTrump, Müslümanların Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesine engel olunması gerektiğini bile önermiş, ancak tepkiler üzerine geri adım atmıştı.

        Trump'a bu önerisinden sonra sert tepki gösterenlerden biri de Sadiq Khan'dı. Khan, emlak milyarderi politikacıyı "İslam cahili" olmakla suçladı. Trump ise Khan'ın bir istisna olduğunu ancak bu sözleri de talihsiz bulduğunu ve unutmayacağını söyledi.

        Khan'ın, ikili arasındaki tansiyonu yükseltecek bir açıklama yapıp yapmayacağı merak edilirken, Londra Belediye Başkanı'ndan süpriz bir teklifgeldi. Khan, bir televizyon kanalının canlı yayınında Trump'ı Londra'ya davet etti.

        Trump'ın kendisini "istisna" olarak nitelendirmesine yönelik Khan, "Altını çizmek istediğim nokta şu ki, ben istisna değilim. Ailem ve arkadaşlarım hakkında ne düşünüyor? Ya da Londra'da yaşayan Müslüman işadamları hakkında? Ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde öğrenim görmek isteyen Müslüman bir İngiliz hakkında?" dedi.

        Khan, daha sonra Trump'ı kendisi ile beraber Müslüman ailesi ve arkadaşlarıyla tanışmak üzere başkanı olduğu Londra'ya davet etti.

        Trump'ın söylemlerinin çatışmaları alevlendirmesinden endişe ettiğini bir kez daha vurgulayan Khan, Trump'a "Batı'nın İslam'dan nefret ettiğini söyleyerek, onlar için DAEŞ'in ve aşırıcıların işini mi yapıyorsun?" diye sordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ