Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Yunanistan'da 'vergi yağmuru' mecliste onaylandı

        Tasarıya ilişkin görüşmelerin ardından yapılan oylamada, hükümet ortakları SYRIZA ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) milletvekilleri fire vermeden "evet" oyu kullandı. Bir SYRIZA milletvekili ise torba yasa tasarısına evet derken, iki maddesine onay vermedi.

        300 milletvekilinin bulunduğu Yunanistan Meclisi'nde, hükümetin toplam 153 "evet" oyuna karşın, muhalefet partilerinden tasarıya destek gelmedi.

        Yunanistan'ın kreditörleri tarafından talep edilen reform paketine uygun olarak meclise getirilen düzenlemeler KDV artışının yanı sıra birçok dolaylı vergi türünde de artışa neden olacak.

        Devletin kasasına toplam 1,8 milyar avroluk tasarruf getirmesi beklenen torba yasa tasarısıyla KDV oranı 1 puan arttırılarak yüzde 24'e yükseltildi. Bunun yanı sıra, benzin, kahve, otel ücreti, sigara, alkollü içecekler, lüks mallar, sabit telefon ücretleri, toplu taşıma ve bahis oyunlarına kadar birçok ürün ve hizmetin yeni vergiler nedeniyle zamlanması bekleniyor.

        Vergi düzenlemelerinin yanı sıra torba yasa tasarısı ile yeni bir özelleştirme kurumunun oluşturularak özelleştirmelerin hızlandırılması ve daha fazla kamu şirketi ve varlığının özelleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Yunanistan'ın kreditörlerin koyduğu mali hedeflere 2018'de ulaşamaması halinde devreye girecek özel bir tasarruf mekanizması da tasarının içerisinde yer alıyor.

        Başbakan Aleksis Çipras oylama öncesi mecliste yaptığı konuşmada yasa tasarısının gerekliliğine işaret ederek, ülkenin kreditörlere verdiği sözleri yerine getirdiğini ve sıranın artık kreditörlerde olduğunu kaydetti.

        Çipras, Yunan ekonomisinin bu yıl içerisinde yükselişe geçeceğini savunarak, "Bu yıl tekrar büyümeye başlayacağız. Tüm ekonomik tahminler ekonominin bu yıl sonunda pozitif büyüme kaydedeceğini gösteriyor. 'Mali baharı' ise 2017'de yüzde 3 büyüdüğümüzde göreceğiz." şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ