Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Tunus'ta Burgiba heykeli 29 yıl sonra eski yerine taşındı

        Burgibaya karşı darbe yapan Tunus'un devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali tarafından 1987'de başka bir yere taşınan Burgiba heykeli, 29 yıl sonra eski yerine getirildi.

        Heykelin taşınmadan önce onarım ve parlatma işleminden geçirildiği öğrenildi.

        Tunuslu tarihçi Prof. Dr. Halid Ubeyd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeynel Abidin bin Ali'nin 1987'de Burgiba heykelini kaldırarak yerine saat kulesi koyduğunu söyledi. Bin Ali'nin ayrıca o dönemde "Afrika Meydanı" olan heykelin bulunduğu meydanın adını da yönetime geldiği günün tarihi olan "7 Kasım" olarak değiştirdiğini kaydetti.

        Tunuslu Abdulmünim bin Zakur (58) ise "Burgiba ülkenin bir sembolü. Tunus'a çok katkısı oldu. Heykelin yerine taşınması Burgiba'nın genç nesiller tarafından tanınmasında faydalı olacak." dedi.

        Semir el-Mesluli (62), "Burgiba Tunus'un tarihidir. 20'inci yüzyıldan bahseden Burgiba'dan bahsetmiş olur." diye konuştu.

        Üniversite öğrencisi Buseyne Amiri, Burgiba heykelinin eski yerine taşınması için harcanan para nedeniyle bu işleme karşı olduğunu ifade etti. Amiri, Burgiba'nın bağımsızlık mücadelesine katkılarının yanı sıra muhaliflerine de işkence yaptırdığını dile getirdi.

        Tunus'un ilk Cumhurbaşkanı Burgiba, Bin Ali tarafından sağlık durumunun devleti idare etmesi için uygun olmadığı iddiasıyla darbe yapılmasının ardından ev hapsine alınmıştı. Burgiba ev hapsindeyken 2000 yılında hayatını kaybetmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ