Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rehin alınan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko geri döndü

        Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından rehin alınarak Rusya'ya kaçırılan ve 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu ve milletvekili Nadejda Savçenko Ukrayna'ya döndü.

        Savçenko'yu taşıyan Ukrayna Devlet Başkanlığı uçağı, Rusya'nın Rostov şehrinden havalanarak saat 14.54'te Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Borispol Havalimanı'na indi.

        Savçenko ve Ukrayna'da tutuklu iki Rus istihbarat elemanı Evgeniy Yerofeyev ve Aleksandr Aleksandrov aynı anlarda karşılıklı olarak ülkelerine gönderildi.

        Savçenko'yu karşılamaya ailesi ve milletvekilleri geldi.Nadejda Savçenko, havalimanı çıkışında, "Artık özgür olduğumu söylemek istiyorum" dedi.Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Savçenko için af imzaladığı açıklandı.

        Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan, Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Nadejda Savçenko, 2014’te sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınarak Rusya’ya kaçırılmıştı. Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanan Savçenko, Rusya’da mahkemeye çıkarılmıştı.

        Rus Mahkemesi, 21 Mart'ta başlayan, 22 Mart’ta sona eren karar duruşmasında Ukrayna Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Savçenko'yu 22 yıl hapis ve Rusya sınırını yasa dışı geçmekten 30 bin ruble para cezasına mahkum etmişti.

        Daha önce mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Savçenko, kararın açıklanmasından ardından 6 Nisan’da ölüm orucuna başlamıştı.

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Savçenko’dan açlık grevine geçici olarak son vermesini istemiş, Nadejda Savçenko isteği olumlu karşılamıştı.

        Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, Nadejda Savçenko’nun serbest kalmasını sağlayacak plan üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

        Bu gelişmelerin ardından Ukrayna’da tutuklanan Rus askeri istihbarat mensupları Evgeniy Yerofeyev ve Aleksandr Aleksandrov'un Rusya'da hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko ile takas edilebileceği öne sürülmüştü.

        Yerofeyev ve Aleksandrov 16 Mayıs 2015'te Ukrayna'nın doğusunda Lugansk bölgesinde Sçastye kasabası yakınlarında Ukrayna askeri birliklerine saldırdıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı. Yerofeyev ve Aleksandrov, 18 Nisan’da çıkarıldıkları mahkemece on dörder yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Nadejda Savçenko'nun Ukrayna'ya sağ salim dönmesi için takas yolunu kullanabileceğini bildirmişti.

        Poroşenko daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Savçenko’nun iadesini istemişti. Bu görüşmede her iki devlet başkanının Rus istihbarat elemanları ile Savçenko’nun değişimi konusunda mutabakata vardığı öne sürülmüştü.

        Mayıs ayı içerisinde Savçenko’nun iadesiyle ilgili süreç başlamış, Ukrayna ve Rusya adalet bakanlıkları arasında başvurular yapılmıştı.

        Avukat Valentin Rıbin, bugün Evgeniy Yerofeyev ve Aleksandr Aleksandrov’un affedilmesi için Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’ya dilekçe verildiğini açıklamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ