Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa'daki grev EURO 2016'dan önce hayatı felç etti

        HABERTURK.COM

        Fransa'da hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma tasarısını proteso amacıyla başlayan ve hızla büyüyen grev dalgaları, 10 Haziran'da başlayacak EURO 2016 öncesinde ülkede hayat durma noktasına geldi.

        GREVLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

        Ülkede Mart sonundan beri sendikalar ve hükümet arasında devam eden yeni çalışma tasarısı gerginliği, özellikle son bir haftadır şiddetlendi.

        Petrol rafinerilerindeki eylemler sebebiyle ülkenin birçok kentinde benzin sıkıntısı yaşanırken, istasyonların önünde büyük kuyruklar oluşuyor. Bu sebeple hükümet, 4 ay yetecek kadar yakıt bulunan rezervlerini kullanıma açtığını duyurdu.

        26 Mayıs'ta, ülke elektriğinin yüzde 75'ini sağlayan nükleer santrallerin de grevlere katılmaya başlamasıyla 6 bin mega vat üretim kaybı yaşandı.

        Fransa'nın en büyük işçi sendikalarından Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) yaptığı grev çağrısına 19 nükleer santral daha olumlu yanıt verdi. Bu kararın ardından Saint-Nazaire'de yaklaşık 120 bin ev dün elektriksiz kaldı.

        Fransa Ulusal Demiryolları'nın (SNCF) da süresiz greve çıkma kararının ardından şehirlerarası ulaşım ve bazı banliyö seferlerinde yarı yarıya aksama yaşanıyor. Grevden İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya seferi yapan trenler de etkileniyor.

        Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu RATP de dün geceden itibaren süresiz greve başladı. RATP'nin grevi metrolar, banliyö trenleri, tramvaylar ve otobüsleri kapsıyor. Bu sebeple şehirde ve çevre banliyölerinde hayatın durma noktasına geleceği tahmin ediliyor.

        Geçtiğimiz hafta sivil havacılık sendikaları hava kontrolörlerine 3 Haziran'dan 5 Haziran'a kadar 3 günlük bir grev çağrısında bulunmuş, Fransa Ulusal Pilot Sendikası da havacılık sektöründe süresiz grevin onaylandığını açıklamıştı.

        EURO 2016'YI UMURSAMIYORUZ

        10 Haziran'da başlayacak olan ve yaklaşık 2.5 milyon kişiyi çekmesi beklenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nın da yoğun grev dalgasından etkileneceği ifade ediliyor. Özellikle benzin sıkıntısından ülkeye gelen turistlerin nasibini alacağı düşünülüyor.

        Ancak grevci işçiler EURO 2016'yı umursamadıklarını söylüyor. Air France pilot birliği de şampiyonanın ilk haftasında tüm üyelerini greve çağırdı. Yapılan açıklamada, 11-14 Haziran arasında grev yapmayı planladıklarını ve eğer gerekirse bunu birkaç gün daha uzatabileceklerini söylediler.

        YENİ ÇALIŞMA YASA TASARISI NELER İÇERİYOR?

        8 Haziran'da Senato'ya gelecek olan tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak.

        Yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat asgari çalışma süresi düşürülecek; fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

        İş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar ise işten atılabilecek.

        Yüzde 10.5'lik oranla son 15 yılın en yüksek işsizlik seviyesini gören Fransa, çalışma pazarında reform ihtiyacı içinde. CNN'in haberine göre ise hükümet, sendikaların korumaları sebebiyle şirketlerin işçileri kovmasının çok zorlaştığını, bunun da riske girme ve yeni eleman alma konusunda cesaret kırıcı olduğunu söylüyor.

        SENDİKALAR NE DİYOR?

        Sendikalar tasarıya şiddetle karşı çıkarken, CGT grevlerin devam edeceğini belirtiyor.

        Özellikle tasarıda, 'ekonomik sıkıntı' çeken şirketlerin belli bir süre için işçilerle kişisel anlaşma yapmasına izin veren teklife, 'daha düşük ücret ve fazla çalışma saatlerine farklı yaklaşım' yapılabileceği gerekçesiyle karşı çıkılıyor.

        CNN'in haberine göre bunun anlamı eğer bir şirket para kaybediyorsa, daha az ödeme yapmak için işçilerle kişisel anlaşma yapabilecek. Eğer işçi bunu reddederse, şirket çalışanlar arasında oylama yapabilecek. Ve sadece yüzde 30'luk bir oy oranı, ücretlerin düşürülmesine izin verecek.

        Öte yandan sendikalar, reformların gençlere yardım etmeyeceğini ve eğitim ile ev masrafları artarken, maaşların düşük kalacağını vurguluyor.

        HÜKÜMET GERİ ADIM ATMIYOR

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkenin sürüklendiği krize rağmen çalışma yasasındaki değişiklerle ilgili geri adım atmayacağını açıkladı. Grevlere halkın yüzde 46'nının destek vermesine rağmen Hollande, "Tasarı, iş sektörü için en iyi performansı sağlıyor ve çalışanlara yeni haklar sunuyor" dedi.

        Başbakan Manuel Valls ise Fransa'nın bir kaos içinde olduğunu reddediyor. Valls, ziyaretçilerin ülkeye uçak, araba ve trenlerle gelebileceğini söylerken, terör tehdidine karşı da güvenliğin son derece yüksek olacağını ifade etti.

        Öte yandan Valls, "Grev devam etse bile yasa tasarısında hiçbir şey değiştirmeyeceğim" diye konuştu.

        POLİS VE GÖSTERİCİLER ÇATIŞIYOR

        Geçen hafta yeni çalışma tasarısına karşı çıkan göstericiler ve polis arasında da çatışmalar yaşandı. CGT'nin çağrısıyla ülke çapında eylemler düzenlendi. Polisin 153 bin, CGT'nin ise 300 binin katıldığını söylediği Paris, Lyon, Toulouse'da gerçekleşen eylemlerde 77 kişi gözaltına alındı. 15 polis memuru ise yaralandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ