Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Muhalifler IŞİD kuşatması yaptı

        GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü IŞİD Irak ve Suriye’de darbe üstüne darbe yiyor. Irak’ta ordu birlikleri dün Felluce içine ilerlemeyi sürdürdü. Musul çevresinde IŞİD ile peşmergeler arasında çatışmalar düşük yoğunluklu olmakla birlikte sürüyor. Suriye’de ise Esad güçleri Rakka ili sınırları içinde ilerleşiyini devam ettiriyor.

        IŞİD’e dün bir darbe de Halep’in kuzeyinde muhaliflerden geldi. ABD’nin geçen hafta havadan tonlarca silah yardımı yaptığı muhalifler IŞİD’in Halep ile Türkiye sınırı arasındaki stratejik Mare kasabası etrafındaki kuşatmasını kırdı.

        Muhalif birlikler, Halep’in kuzeyindeki Azez-Mare arasındaki Kel Cibrin ve Sindif Köyü ile Kafr Kelbin beldesinin denetimini yoğun çatışmaların ardından IŞİD’den aldı.

        IŞİD’in geçen ay Mare ile Azez arasındaki Kafr Kelbin beldesi ile Kel Cibrin ve Sindif köylerinin kontrolünü ele geçirmesi üzerine Azez-Mari arasındaki hat kopmuştu.

        MENBIÇ’E ÇEKILDILER

        IŞİD dün Halep’in kuzeyindeki köylerin dışında Türkiye sınırı yakındaki Azez-Cerablus hattında 1 belde ve 10 köyden çekildi.

        Örgüt, ilçenin kuzeydoğusundaki Tel Hüseyin, Breyşe, Karaköprü, Hazal, Yahmul ve Yeni Yaban köyleri, doğusundaki Kafr Kelbin beldesi ile Cariz, Kel Cibrin ve Sindif köylerindeki militanlarını, güneyde kontrolündeki Bab İlçesi ve Dabık Köyü’ne kaydırdı.

        Diğer taraftan IŞİD’in, Fırat Nehri’nin batısındaki Menbiç İlçesi’nde bazı tutukluları serbest bıraktığı, bazılarını da bilinmeyen bir yere götürdüğü öğrenildi. Örgüt, Halep’in kuzeyindeki piyade okulu ile serbest bölgeden de çekilirken bu bölgeyi rejim güçleri kontrolüne aldı.

        SDG MENBIÇ’IN SINIRINDA

        IŞİD’in dün Halep’in kuzeyindeki köy ve beldeleri hızla boşaltarak ABD desteğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Menbiç’e saldırısına karşı güçlerini takviye etmeye çalıştığı ileri sürülüyor. Dün SDG güçlerinin Menbiç’in kuzeyinde ve kuzeydoğusunda kasabanın sınırında IŞİD ile çatışmaya başladığı ancak kasabaya henüz giremediği ileri sürüldü.

        ESAD KONUŞTU, HALEP VURULDU

        Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Halep’te “büyük zafer” elde edeceklerini ileri sürdüğü konuşmasından saatler sonra büyük bir saldırı gerçekleşti.

        Halep’te Beyan Hastanesi’nin yakınına ve pazar yerine düzenlenen hava saldırısında ilk belirlemelere göre 15 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Esad, nisan ayında Suriye devlet televizyonunda yaptığı ilk konuşmada, “Tadmur’u (Palmira) ve daha öncesinde de birçok alanı kurtardığımız gibi, Suriye’nin her karışını tekrar ele geçireceğiz. Tek seçeneğimiz zaferdir, yoksa Suriye kalmaz” demişti.

        Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretler içeren konuşmasında Halep’i de alacağını ileri sürmüştü. Suriye ordusu, Rus güçlerinin hava desteğiyle antik Palmira kentini mart ayında IŞİD’in elinden geri almıştı.

        NIMRUD’U YOK EDIP PIRAMITLERI IŞARET ETTILER

        Irak’ta 2500 yıllık Nabu Tapınağı’nı bombalarla yerle bir ettiği görüntüleri internette yayınlayan IŞİD, hedefleri arasında Mısır Piramitleri olduğunu açıkladı.

        IŞİD’in yayınladığı videoda, Musul şehrinin güney kesimindeki Antik Nabu Tapınağı’nın bombalarla patlatıldığı görüntüler yer aldı. Irak’ta antik dönemde yazı ve hikmet tanrısı olarak kabul edilen Nabu için inşa edilen tapınağın kalıntıları da buldozerlerle yıkıldı.

        Videonun sonunda Kahire yakınlarındaki Giza Piramidi’nin görüntülerine yer veren IŞİD, Mısır Piramitleri’ni de yok edecekleri tehdidinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ