Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ban Ki-mun Gazze'ye ziyaret gerçekleştiriyor

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, birkaç saatlik ziyaret için Gazze Şeridi'ne gitti.

        Gazze'deki Sınır Kapıları İdaresi Heyeti yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, Ban, sabah saatlerinde beraberindeki BM heyetiyle Erez Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze Şeridi'ne ulaştı. Ziyaret sırasında Ban'ın güvenliğinin Gazze'deki emniyet birimleri tarafından sağlanacağı belirtildi.

        Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Adnan Ebu Hasene daha önce yaptığı açıklamada Ban Ki-mun'un Gazze ziyaretinin birkaç saat süreceğini söylemişti.

        BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait Zeytin İlköğretim Okulu'nda basın toplantısı düzenleyen Ban, ablukanın Gazze'yi boğduğunu belirtti. Ban, bu durumun devam etmesinin mümkün olmadığını ve ablukanın sürmesi halinde Filistinlilerle İsrailliler arasındaki şiddet eylemlerinin yeniden tırmanabileceğini ifade etti.

        İsrail'in 2014 yılında düzenlediği saldırılar sebebiyle meydana gelen zararın giderilmesi için imar çalışmalarının başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ban, evlerin ve okul binalarının inşasına katkıda bulunan donör ülkelere teşekkür etti.

        "Evleri yeniden inşa edebildik ancak buradaki hayat için de aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Savaşın açtığı yaraları iyileştirebilir miyiz? Adaletsizce işlenen bu eylemlerin faillerini hesaba çekebilir miyiz?" diyen Ban, İsrail'in 10 yıldan bu yana devam eden ablukasını, "toplu cezalandırma" şeklinde nitelendirdi. Ban, BM'nin Gazze'de hayat için fırsatlar oluşturmak, gençlere iş imkanları sunmak ve savaşın yıktıklarını imar amacıyla büyük çaba sarfettiğini kaydetti.

        Hamas ve Fetih'e de ulusal birlik hükümeti kurmak için çağrıda bulunan Ban, uzlaşının sağlanması ve ayrılığın bitirilmesinin, Gazze'nin geliştirilmesi, insani ve ekonomik krizlerine çözüm bulunması için katkı sağlayacağını ifade etti. Ban, uluslararası toplumun, Filistin topraklarına yönelik İsrail işgalinin bitmesi ve iki devletli çözümün başarıya ulaşması için çaba sarfetmeye devam ettiğini vurguladı.

        Ban Ki-mun, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıların ardından 14 Ekim 2014'te Gazze'ye kısa bir ziyaret gerçekleştirmiş, burada yaptığı açıklamada, abluka nedeniyle bölgeye girişine izin verilmeyen inşaat malzemelerinin girişinin sağlanması için İsrail, Filistin yönetimi ve BM arasında varılan üçlü anlaşmanın derhal etkinleştirilmesini istemişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ