Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Çavuşoğlu, Al Jazeera için makale kaleme aldı

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin FETÖ elebaşısı gıyabi tutukluFetullah Gülen'in iadesi talebine ilişkin, "Hayati öneme sahip bu konuda ABD’nin tutumu, iki önemli müttefikin gelecekteki ilişkilerini şekillendirecektir." ifadesini kullandı.

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Al Jazeera International için "Türkiye: Sıradan kahramanın gecesi" başlıklı makale kaleme aldı.

        Demokrasinin, darbeye karşı çıkmak için bir araya gelen sıradan vatandaşlar tarafından korunduğunu belirten Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı geceyi şöyle anlattı:

        "Cuma gecesi saat 22.00 sularında, uzantıları olan terör örgütüne mensup uyuyan bir hücrenin mensupları, Türkiye'de demokratik olarak seçilmiş hükümeti devirmek üzere bir darbe tertipledi. Bu darbe, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Fetullah Gülen Terör Örgütü'yle bağlantılı bir grup tarafından düzenlendi.

        Hain subaylar, savaş jetleriyle polis merkezlerine ateş açmış, halkı korumakla görevli çok sayıda polisi öldürmüştü. Terör örgütü yandaşları tarafından ele geçirilen F16'lar, parlamento çalışmaya devam ederken, Türkiye Büyük Millet Meclisini (TBMM) bombalamıştı.

        Aralarında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da bulunduğu birçok üst düzey general, kendi güvenlik personelleri tarafından rehin alınmıştı. Demokratik kurumların tüm cihetlerine neredeyse eş zamanlı olarak saldırılmıştı."

        MUCİZEVİ BİR AN

        Çavuşoğlu, darbe teşebbüsüne karşı bir noktada "mucizevi ve eşi görülmemiş" bir hadisenin vuku bulduğunu belirterek, "Türk halkı, demokrasinin tehlike altında olduğunu anlayarak darbecilere karşılık verdi." tespitinde bulundu.

        Darbe haberinin sosyal medya üzerinden yayılmasıyla insanların yaptıkları şeyleri bırakarak sokaklara döküldüğünü ifade eden Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Atatürk Havalimanı'na inmesiyle yüzbinlerce sıradan vatandaş sokaklara döküldü ve ağır toplu, tanklı, zırhlı, saldırı tüfekli askerlere karşı koydu." ifadesini kullandı.

        Çavuşoğlu, her türlü direnişi bastırma emri almış darbecilerin, helikopterlerden sivil halka ateş açtığını anımsatarak, darbecilerin, hayatları hiçe saymasının daha fazla insanı çileden çıkardığını kaydetti.

        "DEMOKRASİ DARBENİN KARŞISINDA DURAN VATANDAŞ TARAFINDAN KORUNDU"

        Haberleri sosyal medyada yayılmasıyla kısa sürede milyonlarca Türk'ün şehir merkezlerini doldurarak askerlere kışlalarına dönmesi çağrısında bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, darbe girişiminin 5'inci saatinde halkı sindirmek için caddelere gönderilen tankların demokratik düzeni bozguna uğratma girişiminden endişe duyan halk tarafından kuşatıldığını belirtti.

        Halkın üzerine ateş açan askerlerin silahlarını bırakarak teslim olduğunu ve darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını vurgulayan Çavuşoğlu, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

        "Demokrasi, darbenin karşısında yer alan sıradan vatandaş tarafından korundu.

        TBMM'de tüm siyasi partiler birleşerek başarısız darbe girişimini ortak bir bildiriyle kınadı. Türk demokrasisi bir kez daha yeterliliğini kanıtladı. Türk medyasının darbe girişimine karşı anahtar rolü etkileyici oldu. Korkunç şekilde,179’u sadece cesurca tankların önünde durarak demokratik haklarını haykıran masum 246 Türk vatandaşı, bu terör saldırısında hayatını kaybetti, 2 binden fazlası da yaralandı.

        Darbe girişiminin ardından tutuklanan ve gözaltına alınanların verdiği ifadeler bu saldırıyı Fetullah Gülen terör örgütünün yaptığını kanıtladı.

        Gülen 30 yılı aşkın süredir yandaşlarını Türk silahlı kuvvetleri ve yargıya sızması yönünde cesaretlendirdi.

        1997'de çekilen gizli kamera görüntüleri, Gülen’in yandaşlarına 'fark edilmeden ve her seviyede devletin kılcal damarlarına sızmalarını' söylüyor.

        Gülen geniş ağlara sahip okulları, sivil toplum kuruluşları ve işletmeleriyle bu şeytani gündemini gizleyerek, Türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmek için kamu kurumlarına gizlice sızmıştır.”

        TERÖR ÖRGÜTÜ LİDERİ FETULLAH GÜLEN'İN İADESİ

        Bakan Çavuşoğlu, Fetullah Gülen ve onun terör örgütüne verilen herhangi bir desteğin, Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği ruhuyla bağdaşmayacağını vurguladı.

        Çavuşoğlu, makalesinde, çeşitli suç ve iddialardan yargılanmak üzere Türkiye tarafından aranan Fetullah Gülen’in ABD’de güney Pensilvanya’da yaşadığını belirterek, "ABD onu Türkiye’ye iade etmemiş ve ikamet iznini yenilemeye devam etmiştir." ifadesini kullandı.

        ABD’nin Gülen’i barındırma ısrarının Türk halkını dehşete düşürdüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, Türk hükümeti olarak Gülen’i adalet karşısına çıkarmak için iadesini istediklerini hatırlattı.

        Gülen’in ABD tarafından Türkiye’ye iadesi yönünde Türk halkının güçlü beklentisi bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Hayati öneme sahip konuda ABD’nin tutumu, iki önemli müttefikin gelecekteki ilişkilerini şekillendirecektir.” görüşünü dile getirdi.

        FETÖ’nün ABD’de işlettiği sözleşmeli okullar üzerinden devleti bölmeye yönelik faaliyetleri finanse etmeyi sürdürdüğünün altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, Gülen’in faaliyetlerinin NATO müttefiki Türkiye’nin anayasal düzeni ve refahını tehlikeye soktuğuna işaret etti.

        Gülen ve onun terör örgütüne yapılan herhangi bir desteğin Türkiye ile ABD arasındaki ortaklık ruhuyla bağdaşmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "ABD yetkililerinden NATO ortağı Türkiye’yle dayanışma göstermelerini ve Gülen örgütünün yanı sıra yürüttüğü faaliyetleri yasaklamak ve Gülen’in iadesi için bir an evvel harekete geçmelerini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ