Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Libya'da IŞİD hedeflerini vurdu

        ABD, Libya'nın kuzeyindeki Sirte kentinde terör örgütü IŞİD hedeflerini vurdu.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Savunma Bakanı Ash Carter ve Generalkurmay Başkanı Joseph Dunford'un tavsiyeleri üzerine saldırılara onay verdiğini belirtti.

        Hava saldırılarının, Libya Ulusal Mütabakat Hükümeti'nin isteğiyle ve IŞİD'e karşı mücadele veren yerel güçlere destek amacıyla yürütüldüğünü söyleyen Cook, "Sirte'de DAEŞ'e yönelik hava saldırılarımız devam edecek." ifadesini kullandı.

        Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi'nin başkanı Fayez Mustafa Al-Sarraj da Amerikan uçaklarının Sirte'deki IŞİD hedeflerini vurduğunu ancak ABD kara kuvvetlerinin operasyonlara katılmayacağını kaydetti.

        Başkanlık Konseyi'nin, ABD'den belirli hava saldırıları için doğrudan destek istediğini belirten Serraj, gün içinde Sirte'deki IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarda terör örgütünün çok sayıda kayıp verdiğini ifade etti.

        Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı birlikler, 2 aydan uzun süredir ülkenin kuzeyinde terör örgütü IŞİD ile mücadele ediyor. Sirte, Ocak 2015'ten bu yana IŞİD'in kontrolünde bulunuyordu. Hükümete bağlı güçlerin, 13 Haziran'da kentin kontrolünü terör örgütü IŞİD'ten geri aldığı kaydedilmişti.

        BM: YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

        Birleşmiş Milletler (BM), ABD'nin Libya'daki hava saldırılarının Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) isteği sonucunda gerçekleştirildiğini ve durumun yakından takip edildiğini bildirdi.

        BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ABD'nin Libya'nın kuzeyindeki Sirte kentinde terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik saldırısıyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, saldırıların UMH Başbakanı Fayiz es-Sirac'ın talebine karşılık gerçekleştirildiğini söyledi.

        Haq, "Bugün erken saatlerde Sirte'de, ABD tarafından DAEŞ'e bir hava saldırısı olduğunu biliyoruz. Başbakana göre, bu saldırıların UMH'nin isteği üzerine gerçekleştirildiğini anlıyoruz ve durumu yakından takip ediyoruz."

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun geçen ay yaptığı açıklamada Libya'daki IŞİD'in militanlarının son kalesinde farklı olsalıklarla karşı karşıya bulunduğunu ve Kuzey Afrika'da ve bölgedeki başka yerlere dağılma olasılığı olduğunu bildirmişti. Ban ayrıca bir üye ülkenin, Sirte'de 3 bin ile 4 bin IŞİD üyesinin olduğu bilgisini verdiğini kaydetmişti.

        Sirte, Ocak 2015'ten bu yana IŞİD'in kontrolünde bulunuyordu. Hükümete bağlı güçlerin, 13 Haziran'da kentin kontrolünü terör örgütü IŞİD'ten geri aldığı kaydedilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ