Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Filipinler'den BM'ye 'üyelikten ayrılma' tehdidi

        Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin ülkesine ve kendisine yapılan eleştirilerin ardından BM'yi üyelikten ayrılmakla tehdit etti.

        Duterte, basına yaptığı açıklamada, BM'yi ülkesinin uyuşturucuyla mücadelesine karıştığı için eleştirerek "Belki de BM'den ayrılmaya karar vermek zorundayız." dedi.

        Devlet Başkanı Duterte, Filipinler'de uyuşturucu kaçakçılarının öldürülmesini eleştiren BM'yi, Ortadoğu'daki çok daha ölümcül olan şiddet olayları karşısında suskun kalmakla suçladı.

        ÜMRAN'IN FOTOĞRAFINI GÖSTERDİ

        Suriye'nin Halep kentine düzenlenen saldırıda yaralanan 5 yaşındaki Ümran Daknes'in fotoğrafını gösteren Duterte, ABD ve BM'nin Suriye'deki ölümcül çatışmaları durduramadığını fakat kendisinin uyuşturucu kaçakçılarının öldürülmesiyle ilgili eleştiri yağmuruna tutulduğunu söyledi.

        BM insan hakları uzmanları geçen hafta Duterte'ye uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen kişilere ilişkin yargısız infazları durdurma çağrısında bulunmuştu. Uzmanlar, Duterte'nin halktan uyuşturucu kaçakçılarının öldürülmesine istemesine yönelik yaptığı çağrıyı ise "Devlet başkanından kaçakçılık yaptığı öne sürülen kişilerin öldürülmesi için lisans verildi" şeklinde değerlendirmişti.

        Duterte, devlet başkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti. Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini dile getiren Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon peso (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.

        Devlet Başkanı Duterte'nin 1 Temmuz'da göreve başlamasından bu yana uyuşturucu kaçakçısı olduğu şüphesiyle öldürülenlerin sayısının 525 olduğu belirtilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ