Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere'de burkini yasağına karşı kadın dayanışması

        Almanya, Avusturya ve İsviçre’de bazı havuzlara “burkini” adı verilen tesettür mayoyla girilmesi yasaklanmış, Fransa’nın birçok belediyesinde getirilen yasak ise tartışmaları beraberinde getirmişti.

        Tesettür mayosunun yasak olmadığı İngiltere’de, burkini giyen bir kadına polislerin müdahalesini içeren sosyal deney, ülkede burkini yasağına yaklaşımı ortaya koydu.

        Essex kentinde oyuncularla düzenlenen sosyal deneyde, polis rolündeki erkek oyuncu sahildeki kadın oyuncudan tesettürünü çıkarmasını istiyor. Polis rolündeki kişi, kadına “Burada bu kıyafetle oturmanız yasak. Teröriste benziyorsunuz. Korkarım ki baskı gördüğünüz için bunu giyiyorsunuz” diyor.

        Kadın ise tesettürünü çıkarmayı reddederek polisi ırkçılıkla suçluyor ve “İstediğimi giyerim” diye yanıt veriyor.

        Bunun üzerine polis üniformalı adam kadının başındaki örtüyü zorla çıkarmaya çalışınca çevredeki birçok kişinin polisi engellemeye çalıştığı görülüyor. Kameraya kaydedilen ve daha sonra Youtube’da yayınlanan deneyde, sahildeki birçok kişinin polise tepki göstermesi ve kadının kıyafet özgürlüğünü savunması dikkat çekiyor. İki kadın, polise “Böyle bir şey yapamazsın, bu teröristlerin giydiği bir şey değil” diye bağırıyor.

        ERKEKLER DE PROTESTO ETTİ

        Fransa’nın Douarnenez kentinde erkeklerin de bulunduğu 30 kişilik bir grup, plajda tesettür mayosu giyerek yasağı protesto etti. Grup, burkini yasağı yüzünden plajlara gidemeyen kadınlara destek olmak için bir araya geldiklerini söyledi.

        ‘BURKINI YASAĞIANAYASAYA AYKIRI’

        Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, tesettür mayosunu yasaklayan bir kanunun anayasaya aykırı olacağını söyledi. La Croix Gazetesi’ne konuşan Cazeneuve, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin gündeme getirdiği burkini yasağını öngören yasaya ilişkin, “Hükümet böyle bir yasağın kanunlaşması için adım atmayacaktır. Bu yasa, anayasaya aykırı olur. Ayrıca tamiri mümkün olmayan gerginliklere sebep olacaktır” dedi. Fransız Bakan ayrıca Müslümanların cumhuriyet değerlerinin korunması ve hoşgörü konularında toplumla beraber hareket etmesi gerektiğini de vurguladı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ