Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Mevlüt Çavuşoğlu: Kıbrıs müzakerelerine destek vermeye devam edeceğiz

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, bu son fırsat penceresinin hep birlikte iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Her iki tarafın kabul edeceği bir çözüm konusunda biz Türkiye olarak desteğimizi vermeye devam edeceğiz." dedi.

        Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC'deki ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edildi.

        Görüşme sonrası açıklama yapan Çavuşoğlu, Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığının birlikte gerçekleştirdiği bilişim ve dijital arşivleme projesinin açılışı için adaya geldiğini belirtti. Çavuşoğlu, KKTC’de bulunmaktan ve Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmekten büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.

        Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti olarak bundan sonraki süreçte de desteklerinin devam edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, bugün açılışı yapılan Türkiye ile KKTC arasındaki "Bilişim ve Arşiv Alanında İşbirliği Projesi'nin" bilginin doğru elde edilmesi, KKTC belgelerinin modern bir ortamda arşivlenmesi, dijital bir ortamda saklanabilmesi ile bilgiye kolay ulaşılabilmesi bakımından önemine işaret etti.

        KIBRIS MÜZAKERELERİ

        Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakere sürecinde hassas bir döneme girildiğine dikkati çekerek, "Müzakerelerin yoğunlaştığı bir ortama girdik. Sayın Cumhurbaşkanının Ankara ziyareti, yine İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşmesi ve bugünkü yaptığımız görüşmeler bu bakımdan önemlidir." dedi.

        Türkiye'nin müzakere sürecine bugüne kadar tam destek verdiğini anımsatan Bakan Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

        "Cumhurbaşkanı Akıncı'nın ve başmüzakerecinin, müzakere heyetinin yürüttüğü sürece destek verdik. Esasen 11 Şubat 2014’te çerçevesi belirlenen ve kalıcı, adil bir çözüm için yola çıkılan süreçte Türkiye her zaman herkesten bir adım önde oldu. İçinde bulduğumuz bu hassas dönemde de Türkiye Cumhuriyeti olarak aynı desteği vermeye devam edeceğiz. Zorlu konular var, Türkiye konusu var, güvenlik konusu var, mülkiyet konusu var, garanti konusu var. Bunların bazılarını 5'li formatta görüşeceğiz ama gayri resmi formatta bu konularda da fikir alışverişinde bulunmanın artık faydası var diyoruz. Yunanistan Dışişleri Bakanı Niko Koçias ile Girit Adası'nda bir araya geldik. Daha önce kendisi İstanbul’a gelmişti, gayri resmi bir şekilde birçok konuda ikili ilişkilerimizle ilgili konular dahil Kıbrıs konusunda görüş alışverişinde bulunduk ve bunların çok faydalı olduğunu düşünüyoruz."

        Çavuşoğlu, garantör ülkelerinde olacağı formatta alınacak kararlar konusunda da karşılıklı pozisyonların gayriresmi bir ortamda en azından beyin jimnastiği şeklinde bulunulmasında fayda gördüğünü belirterek, "Hepimizin amacı, halkın kalıcı bir barış, kalıcı bir çözüm ve huzur içinde, barış içinde yaşamasını sağlamaktır. Bunun için güven artırıcı adımlar, tedbirler dahil her türlü katkı vermeye hazırız. Bir an evvel bu çabaların sonuç getirmesini istiyoruz. Ve bir ana evvel 3'lü ve 5'li formatta toplantıların gerçekleşmesi ve bu fırsatın artık kaçırılmamasını arzu ediyoruz.” diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Ankara’da ve İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde de müzakerelerin seyri ile ilgili detaylı bilgiler verdiğine değinen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

        "Kıbrıs Türk tarafının Başmüzakerecisi Özdil Nami arkadaşımız da bugün ve daha önceki görüşmelerimizde bizleri bilgilendirdiler. Artık bu fırsatın kaçmaması gerektiğini BM de söylüyor, biz de söylüyoruz. 2014’te önemli bir fırsatı kaçırdık. Sadece bir çözüm değil, bu bölgenin potansiyeli ile ilgili birçok fırsatı kaçırdık ama önümüze çıkan bu fırsatı değerlendirirsek bence en azından gelecek nesillere bir sorun bırakmamış oluruz. Bu son fırsat penceresini hep birlikte iyi değerlendirelim. Her iki tarafın kabul edeceği bir çözüm konusunda biz Türkiye olarak desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Zorlu bir süreç, kolay değil o yüzden Sayın Cumhurbaşkanına ve müzakereyi yürüten arkadaşlara da kolaylıklar ve başarılar diliyoruz."

        "ANKARA VE LEFKOŞA ARASINDA İYİ BİR DİYALOG VAR"

        Bir gazetecinin, "Müzakerelerden haberdar olmadığınız herhangi bir husus var mı?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, “Müzakerelerin seyri ile ilgili Ankara ve Lefkoşa arasında iyi bir diyalog var ve bilgilendirme açısından herhangi bir eksiklik yoktur." yanıtını verdi.

        Toplantılarda yazılı ve sözlü bilgilendirmede bulunulduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Rum tarafından garanti ile ilgili yapılan bazı negatif açıklamaların Kıbrıs Türk halkı üzerinde olumsuz etkilerini de gördüklerini söyledi.

        Çavuşoğlu, özellikle Yunanistanlı dostlarından sürecin sonuna, yani 5'li formata kadar bu konuda açıklamada bulunmamalarını da rica ettiklerini belirterek, şöyle dedi:

        "Bu süreçte tabii ki Türk halkının endişelerini de iyi anlayıp gidermek lazım ama biz bunu söylerken güvenlikle ilgili Sayın Cumhurbaşkanının da söylediği gibi her iki tarafın her iki halkın da madem barış ve huzur içerisinde yaşayacak, güvenlikle ilgili bir endişesinin olmaması gerekir. Ama garanti ile ilgili konularda gereksiz açıklamaların, bugüne kadarki açıklamaların son derece yersiz olduğunu ve bizim için bu anlamda da Kıbrıs Türk halkının talebi önemli kriter olacaktır. Bunu da zaten söylüyoruz."

        "HASSAS BİR SÜREÇ İÇERİSİNDEYİZ"

        Hassas bir süreç içerisine girildiğine ve her iki tarafın da sorumlu davranması gerektiğe işaret eden Çavuşoğlu, Rum tarafının doğalgaz rezervlerinde olduğu gibi adanın tek sahibi gibi davranmaması gerektiğini savundu.

        Bu süreçte Türk tarafında da farklı görüşleri olabileceğini, referanduma gidildiği zaman vatandaşların da değişik fikirleri bulunabileceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "2004’te referanduma giderken siyasi partiler yada siyasi partilerin liderleri arasında farklı görüşler vardı, adada vardır, Türkiye’de de vardı. Ama Farklı görüşleri oturup görüşmek lazım, konuşmak lazım, iyi anlatmak lazım, anlamak lazım ve gereksiz gerginliğe de dönüştürmemek lazım." sözlerine yer verdi.

        Çavuşoğlu, demokrasilerde farklı görüşlerin böyle hassas bir konuda da olabileceğini söyleyerek, "Bizim temennimiz hem Türkiye’de hem de Türk tarafında birlik beraberlik içinde bu sürecin götürülmesidir. Türkiye’de bu birlik beraberlik var, daha önceki gelişlerimizde de gördük, siyasi partilerle de burada bir araya geldik hem ben hem Başbakanımız, hem o günkü Başbakanımız, hem Cumhurbaşkanımız. Adada da birlik beraberliği gördük, bundan sonraki süreçte de bu birlik beraberliği görmek isteriz, tartışmaların içine de girmeyiz.” ifadesini kullandı.

        "2016 ÇÖZÜM İÇİN BİR HEDEFTİR"

        KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da 2016’nın çözüm için bir hedef olarak belirlendiğini dile getirerek, "Bu hepimizin hedefi. Türkiye bu hedefi de sonuna kadar destekliyor. Dolayısıyla girdiğimiz bu yolda, bu hedefe varmamızı zorlaştıracak davranışlardan da sakınmak gerekiyor." dedi.

        Kıbrıs'ta bu yıl sonuna kadar çözümü sağlamak istediklerini söyleyen Akıncı, "Bütün çabaları hep 2016 sonunu hedefleyerek, ona odaklanarak tamamlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda sonuçta halkımıza gönül huzuru içerisinde onaylayabileceği, özgürlük, eşitlik ve güvenlik içerisinde yaşanabilecek yeni federal birleşik bir Kıbrıs’ı, iki kesimli, iki toplumlu bir Kıbrıs’ı, siyasal eşitlik içerisinde iki kurucu devlete dayalı bir Kıbrıs’ı sağlayabileceğimizi umut ediyorum. Tabii bu halkın kararıyla olacak. Her iki taraftaki toplumların referandumundan 'Evet' oyu almasıyla sağlanacak. O nedenle de her zaman söylüyorum, biz iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüm için uğraşıyoruz." diye konuştu.

        "HER İKİ TOPLUMUN DA GÜVENLİK İÇERİSİNDE YAŞAMASINI İSTİYORUZ"

        Akıncı, güvenlik dendiğinde sadece kendilerini düşünmediklerini belirterek, “Eşitlik dediğimizde her iki tarafın eşitliğini anlıyoruz. Özgürlük dediğimizde, herkesin bu adada yaşamasını anlıyoruz." dedi.

        Bu büyük uğraşıya Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük destek verdiğini vurgulayan Akıncı, "Sayın Cumhurbaşkanı, hükümeti ve o hükümetin Dışişleri Bakanı olarak Sayın Çavuşoğlu büyük bir destek veriyor. O desteğini büyük bir içtenlikle söylüyor. Buna bir kez daha tanıklık ettik. Ben Sayın Bakana bu desteği için teşekkür ediyorum ve el birliğiyle bu süreci sadece Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için değil Türkiye ve Yunanistan’ın ilişkilerinin de daha iyiye ve daha güzele gidebilmesi için ve bölgemize çok ihtiyaç duyduğumuz güzel bir örneği yaratmak için sonuna kadar uğraşılarımızı sürdüreceğiz. Temenni ederim ki bu karşılıksız kalmayacak ve güneyden de aynı karşılığı görerek bu olumlu gelişmeyi el birliğiyle sağlayacağız." sözlerine yer verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ