Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD’nin yaptığı hamle ÖSO’da çatlak yarattı

        TSK’nın 24 Ağustos’ta başlattığı ‘Fırat Kalkanı’ harekâtına Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşeni olan Sultan Murat Tugayı, Nureddin Zengi Tugayı, Feylak’uş Şam, Sukur el Cebel, Ahrar’uş Şam ve Ceyş el Tahrir öncülük etti. Suriye’de 15 binin üzerinde savaşçısı bulunan bu gruplar, güçlerinin yarısına yakınıyla operasyona katılırken, Suriye tarafındaki küçük gruplar da destek verdi.

        HAREKÂTI ETKİLER Mİ?

        ÖSO’nun Azez-Cerablus hattını DAEŞ’ten temizlemesinin ardından operasyonun kırılma noktası olabilecek bir gelişme yaşandı. PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin kontrolünde olan Tel Abyad’a bayrağını çeken ABD, Rusya ile anlaştı ve Çobaybey’e asker gönderdi. YPG’yi destekleyen ABD’nin bu hamlesi ÖSO’da çatlağa neden oldu. ABD’ye karşı çıkan Sukur el Cebel, Ahrar’uş Şam ve Ahrar el Şarkiye, harekâttan çekildiklerini açıkladı. Uzmanlar, bu çekilmenin askeri anlamda ‘Fırat Kalkanı’ harekâtını çok etkilemeyeceğini belirtiyor. Ancak, ABD’nin son hamlelerinin harekâtı sıkıntıya sokabileceği ifade ediliyor.

        NUSRA’YA YAKIN GRUPLAR

        Harekâttan çekilen 3 örgütün bir dönem ABD’den destek gören gruplar olmasına rağmen ABD’ye tepki göstermelerini Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi kurucusu ve Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci şöyle açıklıyor: “Bu örgütler Nusra’ya yakın ancak DAEŞ’e karşı olan örgütler. Bunlarla müzakere edebilir, tartışabilirsiniz. Ama ABD’nin YPG’ye desteğini sürdürmesi ve Rusya ile yaptığı içeriği açıklanmayan anlaşmaya tepki gösterdiler. Anlaşmanın içeriğinde, ‘Terörist gruplara karşı ortak hareket edilmesi ve vurulması’ olduğunu düşünüyorlar. Koalisyon uçakları adını Fetih el İslam yapan Nusra’yı vurdu. Bunlar da Nusra’ya yakın gruplar. ‘Bizi de vurmak için anlaştılar’ diye düşünüyorlar. ABD’nin Tel Abyad ve Çobanbey’deki bu hamleleri ÖSO içerisinde sorun oluşturdu.”

        OPERASYONDAN ÇEKİLEN GRUPLAR KİMLER?

        AHRAR’UŞ ŞAM: Halep’in kuzeyinde 5 grubun birleşmesiyle 2014’te kuruldu. CIA tarafından desteklendiği iddiası var. ÖSO bünyesinde rejim güçlerine karşı savaştı. Fikri olarak Nusra’ya yakın olan örgüt, Rusya’nın terörist olarak kabul ettiği örgütler arasında yer alıyor.

        SUKUR EL CEBEL: 2012’de kurulan ve Ceyş’ül Suvar üyesi olan grup daha sonra ÖSO’ya katıldı. Bir dönem ABD tarafından desteklenen örgüt, İdlib, Halep ve Lazkiye kırsalında faaliyet gösteriyor. İdlib kırsalındaki eğitim kampı Rus jetleri tarafından vurulmuştu.

        AHRAR EL ŞARKİYE: Suriye’de Deyrizor bölgesinde kurulan örgüt DAEŞ ile savaştı. Rejim güçleriyle de çatışan örgüt, ABD’den destek görse de Nusra’ya yakınlığıyla biliniyor. ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuna katılan silahlı gücünün kısıtlı olduğu belirtiliyor

        ŞEFİK DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ