Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Tayland'ın dövmeli yeni kralı!
        1

        Tayland'ın Veliaht Prensi Maha Vajiralongkorn, ülkenin yeni kralı ilan edildi.

        2

        Ülkedeki televizyon kanallarından yapılan yayında, 64 yaşındaki Vajiralongkorn, parlamentodan yapılan daveti kabul ederek 67 milyon nüfuslu ülkenin yeni kralı oldu.

        3

        Vajiralongkorn, yaptığı açıklamada, "Tayland halkı için bu daveti resmen kabul ediyorum." ifadelerini kullandı.

        4

        Öte yandan Tayland polisi, Jatupat Boonpattararaksa (fotoğrafta) adlı bir aktivistin kraliyet ailesine hakaretten tutuklandığını açıkladı.

        5

        Reuters'ın haberine göre Taylandlı aktivist, yeni kral göreve geldikten sonra kraliyet ailesine hakaretten tutuklanan ilk kişi oldu.

        6

        Ülkedeki yasalara göre kraliyet ailesine tehdit ve hakaretin 15 yıla kadar hapis cezası bulunuyor.

        7

        İnsan Hakları için Taylandlı Avukatlar adlı aktivist grup Twitter'dan yaptığı açıklamada, Jatupat'ın Facebook'tan paylaştığı bir link yüzünden kraliyet ailesine hakaretten suçlandığını bildirdi.

        8

        Tayland'da 70 yıldır tahtta bulunan Kral Bhumibol Adulyadej, 13 Ekim'de akciğer enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

        9

        Bhumibol'un tek varisi ise dövmeli, düşük pantolonlu görüntüsüyle dünyanın gündemine oturan Prens Maha Vajiralongkorn'du.

        10

        Kral Bhumibol, babası Mahidol’un Harvard Üniversitesinde tıp öğrenimi, annesinin de Simmons College’de hemşirelik öğrenimi gördüğü sırada, ABD'nin Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde 5 Aralık 1927 tarihinde ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

        11

        Krala (solda), "toprağın gücü" anlamına gelen Bhumibol Adulyadej adı verildi.

        12

        İki yaşındayken babasını kaybeden Bhumibol, 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar ailesiyle birlikte İsviçre’de yaşadı. 1946 yılında ağabeyinin ani ölümü üzerine tahta çıkan Bhumibol, Tayland’ın kalkınmasına yaptığı katkılarla biliniyor.

        13

        Ordudan siyasete, Budist rahiplerinden iş dünyasına ve geniş halk kesimlerine kadar Tayland halkının çok sevdiği Kral Bhumibol (sağda), entelektüel çalışmalarıyla da tanınıyordu.

        14

        70 yıl boyunca tahtta kalan Bhumibol, dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralı oldu.

        15

        Ölüm haberini alır almaz binlerce Taylandlı, Siriraj Hastanesi önünde toplanarak Kral'ın cenazesinin saraya götürülmesini bekledi.

        16

        Bhumibol'un hayatını kaybetmesinin ardından ülkede, hükümet yetkilileri için 1 yıllık yas ilan edildi.

        17

        Tayland Başbakanı Prayut Chan-ocha, "Bhumibol şimdi cennette ve Tayland halkını izliyor olacak" dedi.

        18

        Tayland Veliaht Prensi Maha Vairalongkorn (65) Almanya’nın Münih Havalimanı’nda yanında metresi, üzerinde kısa bir atlet, düşük bel pantolon ve parmak arası terliklerle görüntülendikten sonra dünyanın gündemine oturmuştu.

        19

        Veliahtın dövmeli kollarını da ortaya seren fotoğraf, Tayland’da şok etkisi yaratmış, sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasına girmişti.

        20

        Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamaya göre tahtın varisi Vajiralongkorn, taç giyme töreninin en azından bir sene sonra yapılmasını istemişti.

        21

        64 yaşındaki varis herkes gibi kendisinin de çok üzgün olduğunu ve bu zamanları atlatana kadar beklenmesi gerektiğini dile getirmişti.