Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Bağdat'tan Türkiye'ye heyet geliyor

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bağdat'tan bir heyetin bu hafta içinde Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

        Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Bu hafta içinde, hafta sonuna doğru, belki perşembe günü bu sefer Irak'tan, Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var."

        İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı vesilesiyle Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bulunan Çavuşoğlu, AA ve TRT muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

        Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın başkanlığındaki Türk heyetinin Bağdat'ta yaptığı heyetlerarası görüşmeyi değerlendiren Çavuşoğlu, "Retorik ve karşılıklı açıklamalar yerine, biz Başika konusunu her zaman iki ülke olarak bir yoluna koyma anlayışımızı ortaya koyduk. Esasen çok gereksiz suni bir tartışmanın içine giriyorlar Iraklı kardeşlerimiz, dostlarımız. Biz oraya durup dururken gitmedik. Davet üzerine gittik. Sekiz ay sonra birden reaksiyon gösterdiler." dedi.

        Türkiye'nin, Irak'ta iç politika kaynaklı sıkıntıları anlayışla karşıladığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

        "Mezhepçi yaklaşımlardan dolayı herkes birbirini zor duruma düşürmeye çalışıyor ve Türkiye de bu açıdan hedef oldu. Biz daha önce iki defa bir araya geldik, Roma'da ve İstanbul'da. Şimdi müsteşarımız Ümit Bey ve Genelkurmay'dan, istihbarattan arkadaşlarımız gittiler. Dünkü görüşmeler son derece pozitif. Burada düşüncelerimizi yazılı bir şekilde de paylaştık. Onlar Başbakanlarıyla görüşüp düşüncelerini bizimle paylaşacaklardı ve biz de bu düşünceleri aldıktan sonra değerlendireceğiz. Bu hafta içinde, hafta sonuna doğru, belki Perşembe günü bu sefer Irak'tan, Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var."

        Türkiye'nin Irak'ın toprak ve sınır bütünlüğü için DEAŞ'a karşı eğit-donat faaliyetleri yürüttüğünü, yerel güçleri eğittiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına bizden daha güçlü destek veren ülke olmamıştır. Biz Irak'ta farklı amaçlar içinde olan tüm gruplara da aynı mesajları veriyoruz. Biz kesinlikle, Irak'ın sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve Irak'ın terörden de temizlenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

        Irak'taki PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Türkiye'yi de hedef aldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Başika kampının eğitip donattığı insanlar da şu anda Musul operasyonunda yer alıyorlar. Iraklı kardeşlerimiz bir kere daha anladılar ki, bizim faaliyetlerimiz onların aleyhine değil, tam tersi lehine." diye konuştu.

        ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile dün yaptığı telefon görüşmesinde Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunu da ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, "Çok net bir şekilde kendisine telefonda da söyledik, aynı şekilde Lozan'da karşılaştığımızda da söyledik ve yazılı bir şekilde de kendisine düşüncelerimizi verdik. Çünkü Türkiye'nin tespitlerini çoğu zaman görmezden geliyor arkadaşlarımız." dedi.

        Türkiye'nin Suriye ve Irak'la ilgili konularda daha önce yaptığı tespitlerin ABD tarafından dikkate alınmadığını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

        "Şimdi bundan duydukları üzüntüyü defalarca söylediler, biz de vurguladık. Ama bir faydası yok. O nedenle biz daha olaylar başlamadan operasyonlar başlamadan tespitlerimizi, düşüncelerimizi veya Türkiye'nin ne yapabileceğini söylüyoruz. Bir mektupla da bu düşüncelerimizi Kerry'ye ilettik. Aynı şekilde genelkurmay başkanımız muhatabına iletti. Irak'ta bizim oradaki komutanlarımız, ABD'li komutanlara ve koalisyona ilettiler. Telefonda da Kerry ile görüştük. Suriye'yi de görüştük, Musul operasyonunu da görüştük."

        Bakan Çavuşoğlu, söz konusu mektubu Kerry'ye geçen hafta İsviçre'nin Lozan kentinde düzenlenen Suriye toplantısı sırasında verdiğini belirterek, "Mektubu Lozan'da bizzat elden teslim ettim. Islak imzayla elden teslim ettim ama, resmi kanallardan diplomatik kanallardan da iletmiş olduk." dedi.

        MUSUL OPERASYONU VE OLASI YENİ GÖÇ DALGASI

        Musul operasyonuyla yeni bir göç dalgasının görülüp görülmediğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, bir operasyonun her boyutunun iyi planlanması gerektiğini, üç yıl bekleyip aniden operasyon yaparken insani boyutun ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

        Sivillerin zarar görmemesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Göç dalgasının önüne geçmek gerekiyor. Yani insanlar evlerini terk etmek zorunda kalmamalı, ya da en azından uzun süre kalmamalı. Evlerini terk etmek zorunda kalan insanların nereye gideceği ve nasıl yaşayacağı konusunda da tedbirlerimizi almamız lazım." ifadelerini kullandı.

        IRAK DIŞİŞLERİ: ANLAŞMAYA VARILAMADI

        Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Cemal, Türk askeri üssünün yer aldığı Başika ve Musul operasyonu konuları ile ilgili olarak ziyarette bulunan Türk heyeti ile yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılmadığını belirtti.

        Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Cemal yaptığı açıklamada, "Türk Heyeti tarafından önerilen fikirler, Irak Hükümeti'nin talebi ve beklentisi düzeyine yanıt vermedi. Türkiye Cumhuriyeti, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeli ve Başika kampından askerlerini çekmeli. Irak Hükümeti, Musul'un kurtarma operasyonunda Kahraman Milli Kuvvetlerimize güvendiğimizi ve Irak topraklarında her hangi bir yabancı muharip birliklerin bulunmadığını ifade etmekteyiz" dedi.

        AA/DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ