Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Kaynak saçın arkasındaki şok gerçek!
        1

        Londra'da bir stilist, televizyon sunucusu Naomi Isted'ın saçına son dokunuşlarını yapıyor. Sonuç şaşırtıcı değil. Naomi'nin saçları oldukça canlı ve salondaki diğer tüm kadınları kıskandıracak kadar güzel gözüküyor. Fakat bu onun saçı değil. En azından kafasındakinin tamamı onun değil. Naomi güzellik salonunda, 3 saat ve 1200 sterlin harcayarak saçlarına gerçek insan saçı eklettirdi. Dünya genelinde bir çok kadının uyguladığı bu yöntem, Daily Mail'in gündemine girdi ve gazete Naomi'ye eklenen saçların izini sürdü.

        2

        Naomi, bu yöntemi uygulayan on binlerce İngiliz kadından biri. Birleşik Krallık'ta saç ekletme işleminin son 5 yılda yüzde 70'lere varan oranda arttığı biliniyor. Saç ithalatında dünya üçüncü olan ülke, yılda tam 43 milyon ton insan saçı satın alıyor. Bu rakam 2 milyon insanın kafasını kaplayacak ya da dünyanın etrafını 3200 kez dönecek kadar saça denk geliyor. Fakat bir çok kadın kullandığı saçların öyküsünü ve ya nereden geldiğini bilmiyor.

        3

        Bakışlarımızı Güney Hindistan'a çevirelim. Güney Hindistan'da yer alan Yadagirigutta Tapınağı'nda fakir bir kadın, sabırla saçlarının tıraş edilmesini bekliyor. Tapınakta bulunan kadınların bir çoğunun saçları hiç boyanmamış ve ya fön makinesi görmemiş. Berberle tarafından 'bakire saç' olarak nitelendirilen bu saçlar, saç piyasasının da gözdesi durumunda.

        4

        Tapınakta saçlarını kestiren 28 yaşındaki Lavanya Kakala, bu saçlar karşılığında hiç bir şey almayacağını biliyor. Ancak bu onun kendi inancı doğrultusunda Tanrı'ya teşekkür etme şekli. Kakala, "Yaptım çünkü Tanrı'ya teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonra saçlarıma ne olacağıyla ilgilenmiyorum. Kötü saçlı bir kadın, güzel görünmek için benim eski saçlarımı kullanmak isterse, bu onların çöpe gitmesinden iyidir." diyor.

        5

        Özellikle Güney Hindistan'da kadınlar saçlarını kimyasal şampuanlarla koruyor ve onların ipeksi yapısını korumak için hindistan cevizi yağı ile besliyor. Bir çok kadın saçlarını Hindu tapınağına bağışlıyor. Sadece Tirumala Tapınağı, saç satışında yılda 22 milyon pound kazanıyor. Bir Hindu kadın konuyla ilgili olarak, "Saç, kadının güzelliğidir. Bir kadın saçını Tanrı'ya bağışlarsa, güzelliği de doğruca Tanrı'ya gider." diyor.

        6

        Bu uluslararası ticaret alanında tek oyuncu tabi ki tapınaklar değil. Hindistan'ın dört bir yanında saç çeteleri olduğu biliniyor. Bir çok erkek, eşini saçını kesmesi için zorluyor ve bu saçları satıyor. Sokakta saldırıya uğrayan, kaçırılan ve silah zoruyla tıraş edilen kadınların sayısının da bir hayli fazla olduğu biliniyor. Gecekondu mahallelerinde yaşayan çocukların saçları, oyuncaklarla takas ediliyor. Konuyla ilgili konuşan küçük bir kız, "Bir çete elemanı tarafından zorla tıraş edildim." diyor ve ekliyor; "Saçları için tehdit ve santaja maruz kalan bir çok kadın tanıyorum."

        7

        Hindistan'ın yanı sıra Doğu Avrupa'da da oldukça yaygın olan saç satışı, farklı söylentileri de beraberinde getiriyor. Doğruluğu netleşmese de Doğu Avrupa hapishanelerindeki mahkumların saçlarının tıraş edilip, satıldığı konuşuluyor.

        8

        Satın alınan saçlar çeşitli işlemlerden geçirilip, farklı renklere boyanıyor ve Naomi'nin kuaför salonuna kadar ulaşıyor. Moda danışmanlığı da yapan Naomi'nin ise durumdan herhangi bir şikayeti yok.

        9

        Kuaförüne güvendiğini söyleyen Naomi Isted; "Gençken saçlarım kuru ve sağlıksızdı. Ben de saçlarıma ek yaptırmaya karar verdim. Şimdi ise daima övgüler alıyorum. insanlar kesinlikle doğal olmadığını fark etmiyor. Her 3 ya da 4 ayda bir yeniden yaptırıyorum. Saçların nereden geldiğini ise düşünmüyorum. Kuaförüme, saçların etik ve gönüllü bir şekilde verilen kaynaklardan alındığı konusunda güveniyorum." şeklinde konuşuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ