Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Belçika'nın tek bir bölgesi Brexit'i zora soktu!

        Avrupa Birliği'nin (AB) Kanada ile yapacağı serbest ticaret anlaşması Belçika yüzünden bakanlar düzeyinde onaylanamadı.

        AB’ye üye 28 ülkenin ilgili Ticaret Bakanları Lüksemburg’da bir araya gelerek, AB'nin Kanada'yla müzakere ettiği Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşmasını (CETA) görüştü.

        Belçika Hükümetinin gerekli yetkiyi Valon Bölgesi Parlamentosundan alamaması nedeniyle, AB ve Kanada arasında yapılacak ticaret anlaşmasının bakanlar düzeyinde onaylanması gerçekleşemedi.

        Geçtiğimiz hafta, Belçika'nın Valon Parlamentosu, AB ile Kanada arasında imzalanması beklenen CETA'yı onaylamak için Federal Hükümete imza yetkisi vermedi.

        AB'de Serbest Ticaret Anlaşmalarının yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin onayı gerekiyor. Belçika Federal Hükümetinin, anlaşmayı resmi olarak imzalayabilmek için ülkede bulunan Valon, Flaman ve Brüksel başkent bölgelerinden yetki alması gerekiyor.

        "THERESA MAY'İN İŞİ ZOR"

        Bu durum Birleşik Krallık'ın Brexit sonrası umduğu serbest ticaret anlaşması hayallerine de, Belçika'nın tek bir bölgesi yüzünden darbe vuruyor.

        Business Insider'ın haberine göre eğer Valon Bölgesi bugünün sonuna kadar yetki vermezse, anlaşma çökecek ve Birleşik Krallık'ın AB'den ayrıldıktan sonra benzer bir anlaşma yapma umutlarını suya düşürecek.

        Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Eeğer insanları ticaret anlaşmalarının kendi çıkarlarına olduğu konusunda ikna edemiyorsanız... Serbest ticaret için halk desteği inşa etme şansımız olmayacak. Ve korkarım bu, CETA'nın bizim son serbest ticaret anlaşmamız olacağı anlamına geliyor." dedi.

        AB Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström de konuyla ilgili, "Eğer AB olarak Kanada'yla yapamıyorsak, Birleşik Krallık'la yapabileceğimizden de emin değilim" diye konuştu.

        Haberde birçok İngiliz'in haritada Valon'u işaret bile edemeyeceği belirtilse de, uluslararası ticaret anlaşmasını engelleyebilecek güce sahip olan bu bölgenin, başarılı Brexit anlaşmaları yapılması açısından Theresa May'in işinin ne kadar zor olduğunu hatırlattığı belirtildi.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ